Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VG beklager i Trond Giske-saken

Allerede i 2017 slo hun alarm om hvordan VG-journalisten jobbet med Giske-saken

- I nesten tre uker har jeg fått kjenne på kroppen hvor krenkende og provoserende det er å bli fratatt definisjonsmakt over meg selv og min egen opplevelse, sa kvinnen.

VARSEL: Kvinnen omtalt i det første varselet mot Trond Giske reagerer også på måten VGs Lars Joakim Skarvøy håndterte informasjonen hun ga ham. - VG framstiller det som et ærlig ønske om å avdekke maktmisbruk. I virkeligheten er det de som misbruker sin makt som Norges største avis, sa hun i 2017. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
VARSEL: Kvinnen omtalt i det første varselet mot Trond Giske reagerer også på måten VGs Lars Joakim Skarvøy håndterte informasjonen hun ga ham. - VG framstiller det som et ærlig ønske om å avdekke maktmisbruk. I virkeligheten er det de som misbruker sin makt som Norges største avis, sa hun i 2017. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag bekrefter kvinnen (26) overfor Dagbladet at journalisten som skal ha behandlet henne krenkende i forbindelse med en Trond Giske-sak i 2017, var VGs Lars Joakim Skarvøy.

Allerede 15. desember 2017 fortalte Dagbladet om VGs møte med kvinnen omtalt i det første varselet mot Trond Giske. Kvinnen mottok i 2011 en SMS fra Trond Giske med spørsmål om hvor festen var. Hun opplevde ikke SMS-en som ugrei og varslet selv ikke Ap om saken. Kvinnen ba Dagbladet om å bli anonymisert.

Seks år senere, i november 2017, ringte Skarvøy i VG henne. Det ble begynnelsen på en ubehagelig og krenkende opplevelse, ifølge kvinnen. Hun hevdet Skarvøy og VG «overkjørte» henne og fratok henne retten til å eie sin egen historie. Kvinnen hevdet også at hennes vurdering av SMS-ene ble overhørt i VGs jakt på «drittsaker» på Trond Giske.

- I nesten tre uker har jeg fått kjenne på kroppen hvor krenkende og provoserende det er å bli fratatt definisjonsmakt over meg selv og min egen opplevelse, sa kvinnen til Dagbladet i desember 2017.

I sum beskrev hun VGs journalistiske metoder som et misbruk av metoo-kampanjen.

- Jeg har aldri mottatt en upassende SMS fra Trond Giske, oppsummerte hun.

GISKE-VIDEO: Sjefredaktør i VG, Gard Steiro, bekrefter at journalist Lars Joakim Skarvøy ikke lenger skriver egne saker. Video: NRK Vis mer

Ringte mor

Lars Joakim Skarvøy har skrevet bok om maktkampen i Arbeiderpartiet og sto bak flere av de første sakene om varslene på Trond Giske. Han ble på TV 2 i går beskyldt for å konstruere et sitat og tilbakeholde vesentlig informasjon i VGs dekning av Giske-videoen tidligere i vinter.

Kvinnen Dagbladet intervjuet i 2017 ønsker ikke å kommentere saken nå, men hun fastholder at alle sitatene fra den gang står seg i dag.

26-åringen reagerte spesielt på at VG skal ha kontaktet hennes mor, venner og tidligere kolleger etter at hun fortalte Skarvøy at hun ikke opplevde SMS-ene fra Giske som upassende.

- Hvor langt enkelte journalister er villig til å gå for å få, det de kaller, en god historie. VG har ringt tidligere kolleger, venner og til og med min egen mor. Og det etter jeg har fortalt at jeg ikke har vært utsatt for noe. Det har rett og slett vært svært ubehagelig. Spesielt fordi det har ført til at folk som er glad i meg, faktisk har trodd at jeg har vært utsatt for noe alvorlig, sa kvinnen til Dagbladet den gang.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer

- Misbruker sin makt

30. november 2017 gjorde hun Lars Joakim Skarvøy oppmerksom på at hun ikke opplevde SMS-ene fra Giske som krenkende. Likevel, 14. desember publiserte VG en artikkel om SMS-ene.

Kvinnens beskrivelse av saken - altså at den var uproblematisk for henne - hadde VG ikke tatt med i saken.

- Det finnes alltid dem som vil misbruke en god sak. Jeg blir utsatt for det metoo-kampanjen skal motvirke, i metoos navn. VG framstiller det som et ærlig ønske om å avdekke maktmisbruk. I virkeligheten er det de som misbruker sin makt som Norges største avis, sa kvinnen om VGs håndtering av saken.

Redaktørstøtte

VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken ønsker ikke å svare på Dagbladets spørsmål i dag. Hun viser til sine svar i desember 2017. Heller ikke Lars Joakim Skarvøy har besvart Dagbladets henvendelser.

Konfrontert med kvinnens uttalelser i desember 2017, slo Håndlykken ring om avisas framgangsmåte.

- Jeg forstår at det har vært belastende for kvinnen at denne saken blir gjenstand for undersøkelser, og jeg vil tro at det også kan ha vært krevende at diskusjonen om saken har bidratt til å skape strid og intens stemning i Arbeiderpartiet i dag, sa Håndlykken den gang.

- Vi har gjort normale journalistiske undersøkelser for å få belyst relevante sider ved denne saken, og vi kjenner oss ikke igjen i bildet kvinnen tegner av våre metoder.

Sjokkintervju

Beskrivelsen kvinnen ga Dagbladet i 2017 - og som hun nå altså sier står seg fortsatt i dag - minner om historien TV 2 publiserte i går.

Til TV 2 fortalte Sofie (27), som er kvinnen i den mye omtalte Giske-videoen, hvordan den samme Lars Joakim Skarvøy i VG delvis konstruerte sitat på hennes vegne. Skarvøy unnlot også å informere leserne sine om at hun opplevde Giske-videoen som uproblematisk.

- At dette var en spøk som vi selv hadde dratt i gang. Jeg sa også at jeg ikke opplevde situasjonen som problematisk. Det gjentok jeg flere ganger, men jeg følte ikke at han hørte på meg, sa Sofie til kanalen.

VGs sjefredaktør Gard Steiro beklaget i går avisas dekning av Giske-videoen.

- Jeg mener vi at vi ga et feilaktig bilde av det som skjedde den kvelden, og det er alvorlig. Det etterlatte inntrykket var galt, og Sofies opplevelse av det som skjedde kom ikke til uttrykk i VG sin sak. Det burde den ha gjort, sa Steiro.

Steiro har ikke svart på hva slags konsekvenser avsløringene de siste dagene kan få for Lars Joakim Skarvøy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!