Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolemassakren i Florida:

Allerede i det første avhøret fortalte han om stemmene i hodet: «Brenn. Drep. Ødelegg»

Påtalemyndigheten har offentliggjort transkripsjonen av det første avhøret.

SKOLEMASSAKRE: Nikolas Cruz åpnet ild mot studenter ved sin tidligere skole i februar. Her er han under en høring i retten i slutten av april. Foto: Taimy Alvarez/South Florida Sun-Sentinel via AP
SKOLEMASSAKRE: Nikolas Cruz åpnet ild mot studenter ved sin tidligere skole i februar. Her er han under en høring i retten i slutten av april. Foto: Taimy Alvarez/South Florida Sun-Sentinel via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14. februar i år ble Nikolas Cruz (19) pågrepet etter at han hadde skutt og drept 17 elever på den videregående skolen Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, USA.

I etterkant av hendelsen beskrev medelever, lærere og naboer Cruz som en ustabil gutt med atferdsproblemer.

I en nylig offentliggjort transkripsjon fra et 11 timer langt avhør, skal Cruz ha fortalt etterforsker John Curcio at han hadde en demon i hodet sitt, en ond side av ham, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ville dø

Cruz svarte for det meste i korte setninger og nikket ja eller nei. Han skal ha snakket så dempet at etterforskeren gjentatte ganger ba ham om å heve stemmen.

Cruz skal også ha sagt til seg selv at han ville - og fortjente å - dø.

- Du er ingenting, sa han til seg selv.

Avhøret er viktig i tilfelle hans advokater forsøker å bygge forsvaret på at han er utilregnelig, eller for å vise til formildende omstendigheter hvis han skulle stå overfor dødsstraff. Hans advokater har sagt at han vil si seg skyldig i bytte mot en livstidsdom uten mulighet for prøveløslatelse, skriver AP.

En stemme i hodet

Påtalemyndigheten har offentliggjort deler av den 216 siders lange transkripsjonen av avhøret, som begynte rundt 2,5 timer etter at han ble pågrepet.

Det inneholder informasjon om foreldrenes dødsfall, hans forkjærlighet for å drepe dyr, hans ekskjæreste, hans bror, våpen, selvmordsforsøk og spesielt «stemmen». En stemme i hodet hans skal ha dukket opp etter at hans far døde for rundt 15 år siden, men ble verre etter hans mor døde i november i fjor.

Ifølge Cruz er det en mannsstemme, på rundt samme alder som han selv.

Etterforskeren spurte hva stemmen sa til ham.

- Brenn. Drep. Ødelegg, svarte Cruz.

- Brenn, drep, ødelegg, hva?

- Hva som helst, sa Cruz.

Cruz fortalte at han måtte kjempe imot stemmen, så den ikke tok over ham.

- Ikke le

På slutten av avhøret lot etterforskeren Cruz' bror komme inn i rommet.

- Folk tror du er et monster nå, sa Zachary Cruz (18)

- Et monster?

- Du oppfører deg ikke som deg selv. Hvorfor? Dette er ikke hvem du er. Kom igjen. Hvorfor gjorde du dette? Dette er … ikke le av meg, sa broren.

- Unnskyld, «dude», svarte Cruz.

CALL 911: Politiet har frigitt lydopptak fra den dramatiske skoleskytingen ved Parkland skole. Video: BROWARD SHERIFF'S OFFICE HANDOUT NTB/Scanpix Vis mer

Utvist på grunn av oppførsel

To dager etter skyteepisoden, kom det en uttalelse fra det lokale sheriffkontoret. Her informerte de om at Cruz sa i avhør at han «begynte å skyte elever som han så i gangene og på skoleområdet».

Cruz har fortalt etterforskerne at han hadde med seg flere magasiner med ammunisjon til skolen og at han skjulte dem i en ryggsekk fram til han kom inn på området og begynte angrepet.

Han har også sagt at han etter hvert kastet fra seg sitt halvautomatiske våpen og en vest han hadde på seg, slik at han kunne gli inn i mengden med elever som prøvde å rømme. Politiet fant seinere våpenet og vesten.

19-åringen var tidligere elev ved skolen og var utvist på grunn av sin oppførsel. Elever på skolen og naboer forteller at Cruz før hendelsen hadde truet og trakassert andre, snakket om å drepe dyr, poserte med våpen på urovekkende bilder på sosiale medier, og skrøt av å skyte på blink i bakgården. Mange var redd for ham.