LANGE KØER MANGE STEDER: Påskehjemfarten er for alvor i gang og det ventes mye trafikk og lange køer til langt utover kvelden i dag,
 Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
LANGE KØER MANGE STEDER: Påskehjemfarten er for alvor i gang og det ventes mye trafikk og lange køer til langt utover kvelden i dag, Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

- Allerede lange køer flere steder

Og påskehjemfarten vil vare til langt ut på kvelden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trafikkoperatør Jeanette Andresen ved Statens vegvesen sier påskehjemfarten startet tidlig i dag.

- Vi ser saktegående kø på E6 langs Mjøsa. Det startet for halvannen til to timer siden. Også fra Lillehammer til Mjøsbrua er det stedvis saktegående kø. UP har meldt om mye kø på E16 mellom Leira og Aurdal i Valdres. Det er også stadig saktegående kø på E16 mellom Hønefoss og Sollihøgda, og på riksvei 7 mellom Gol og Sokna, sier Andresen.

Time kø Klokka 18.00 er det cirka en time forsinkelse på Riksvei 3 inn mot Elverum, ifølge trafikkoperatør Hans Are Dahl ved Statens vegvesen.

- På Vestlandet er det noen køer i forbindelse med fergekaiene, og inn mot de største byene, sier Dahl.

I Nord-Norge og i Sør-Norge går trafikken derimot fint, opplyser han.

- Gode kjøreforhold Det er ikke meldt om noen alvorlige ulykker i påsketrafikken i dag, ifølge trafikkoperatøren.

- Det har gått bra så langt i dag. Køene som nå er i Lillehammer og Elverum vil nærme seg Oslo med tid og stunder, men foreløpig flyter det bra i hovedstaden. Det er gode kjøreforhold, så dette skal gå bra så lenge trafikantene oppfører seg, sier han.

Statistikken viser at første påskedag er den virkelig store dagen for hjemfart.

- Det er vanligvis slik det er, selv om vi venter mye trafikk også i morgen. I dag er det mye trafikk ned fra alle fjellområder og hytteområder. Vi forventer at den store trafikken vil vare utover ettermiddagen og kvelden, sier trafikkoperatør Andresen.

• Se tipsene fra Vegtrafikksentralen: Her kjører du for å unngå kø

Finværet over Også var det dette været da. Etter mange vidunderlige påskedager mange steder med sol og fine temperaturer, ser nå finværet ut til å avta de fleste steder.

På påskens nest siste dag er det nedbør på vei fra Vestlandet og nordover, og det vakthavende meteorolog Bente Wahl gjerne kaller ufyselig vær, vil vare gjennom 2. påskedag, skriver NTB.

- Ingen får kjempevær 2. påskedag, men det blir ikke noe stort problem for kjøreforholdene i sør, sier Wahl.

Vegtrafikksentralen sier at været har en del å si for hvor lenge folk velger å bli på hytta, i bakken eller i skiløypene.

- Ja, det er helt klart. I tillegg er det slik at mange ønsker seg en dag hjemme før de begynner på jobb igjen, sier Jeanette Andresen.

Frykter ulykker Statens vegvesen oppfordrer bilistene til å ta det med ro når de nå legger ut på hjemturen. Og det med god grunn.

- Mange har det uforståelig travelt i påsketrafikken. Tilpass farten etter forholdene, hold køen og bruk hodet. Det viktigste er å komme trygt fram, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen på etatens hjemmeside.

 I 2014 skjedde det 129 trafikkulykker med personskader i påskedagene. Dessverre ble fire drept og 13 hardt og varig skadd.

- Mange av ulykkene skjer som en følge av forbikjøringer i tett trafikk. Disse kunne ha vært forhindret, sier Vegvesen-direktøren.

For høy hastighet, manglende bruk av bilbelte og hasardiøse forbikjøringer — som er typisk for påsketrafikken - gir dramatisk forhøyet risiko både for seg selv og medtrafikanter, opplyser Vegvesenet.