Allergi kan stoppe krigstjeneste

Strenge helsekrav til Afghanistan-soldater.

SKIFTER KARRIERE:  Skaden hindrer Kjetil Bragstad fra nye utenlandsoppdrag for Forsvaret, men han vil likevel tilbake til det krigsherjede landet. Foto: NINA HANSEN
SKIFTER KARRIERE: Skaden hindrer Kjetil Bragstad fra nye utenlandsoppdrag for Forsvaret, men han vil likevel tilbake til det krigsherjede landet. Foto: NINA HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): En veibombe rev i stykker Kjetil  Bragstads (23) ben.

Han vil tilbake i operativ tjeneste i Afghanistan, men det går ikke.

- Det norske Forsvaret har valgt en streng medisinsk seleksjon med endel absolutte krav for våre soldater i Afghanistan. Uten at jeg kjenner alle premissene i den lange vurderingen som ligger til grunn for det, er kravet at hver og en skal være i stand til å ta vare på seg selv og i tillegg kunne hjelpe andre i en kritisk situasjon - for eksempel slepe med seg en såret kollega, sier kommunikasjonssjef Vegard Gystad i Hæren til Dagbladet.

Han kjenner selv historien til Kjetil Bragstad godt, og han var i Meymaneh den skjebnesvangre kvelden for tre år siden da Kristoffer Sørli Jørgensen ble drept av en veibombe.

- Veldig nær å dø Han så på nært hold hvor skadet kameraten var.

- Kjetil var veldig nær å dø, kun en fantastisk innsats fra kameratene og legeteamet gjorde at han utrolig nok overlevde. Alle i Forsvaret er veldig imponert av Kjetil. Vi skjønner og har stor sympati for hans ønske. Han er den eneste jeg vet om som vil tilbake etter en så alvorlig skade.

Strengere Noen land har åpnet for en enklere tjeneste ved fysiske handikapp, men der har det norske forsvaret holdt en resolutt linje. De fleste tilbakemeldingene går ut på at dette er en ansvarlig holdning, sier Gystad.

Forsvaret har satt absolutte krav til blant annet vekt (BMI-indeks), hørsel, syn og generell fysisk form.

Det skjer at kvalifiserte soldater får nei til Afghanistan-tjeneste hvis det medisinske apparatet for eksempel kommer til at de vil være hemmet av allergi.