«Allergisk mot jula»:
- På vakt

Helle Vestby Talmo må holde seg unna mye av det andre forbinder med julekos. - Det kan bli farlig, forteller hun.

ALLERGISK: Helle Vestby Talmo må passe ekstra på i juletida. Foto: Privat
ALLERGISK: Helle Vestby Talmo må passe ekstra på i juletida. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekte juletrær, klementiner og nøtter er blant verstingene for Helle Vestby Talmo fra Haugesund. Problemene hennes med allergier, astma og eksem blir tydelige på denne tida.

- Det er noe jeg har hele året. Men når jula kommer blir det flere hensyn å ta, og jeg må oftere være på vakt, forklarer hun til Dagbladet.

Det var NRK Rogaland som omtalte saken først.

- Kan være farlig

Hun påpeker at den største risikoen ligger i hva hun spiser eller drikker.

- Får jeg i meg noe jeg ikke skal ha, kan det bli farlig.

- Klør man og får utslett er det slitsomt og frustrerende, og man mister julekosen, men det er ikke fare for å dø, fortsetter Vestby Talmo.

Trebarnsmoren forteller at hjemme, og hos nær familie de besøker, er det meste lagt til rette.

- Både vi, foreldrene og svigerforeldrene mine har hatt plasttre i flere år.

KJENNETEGN: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad har gode råd til deg som sliter med «juleallergi» og forklarer hvilke symptomer du bør være var på. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Hun forteller at i enkelte settinger må hun være ekstra skjerpet.

- På skole- og barnehageavslutninger er det ikke alltid folk tenker på hva som kan være farlig for andre, eller hos andre man ikke kjenner så godt. Men folk er veldig flinke til å legge til rette når man sier fra, påpeker hun.

- Ikke alltid vært så lett

Det har derimot blitt lettere med åra, røper hun.

- Nå har jeg det tilrettelagt, fredelig og fint, men det har ikke alltid vært sånn. Jeg har lært på den harde måten at man må finne ut av hva man reagerer på, det har ikke alltid vært så lett.

En undersøkelse gjort av YouGov for Allergiguiden viser at juletrær, planter, støv fra gammel pynt og røkelse er verstingene i juletida.

- Nå er det heldigvis også mye god informasjon tilgjengelig. Det er flere frivillige organisasjoner som er flinke til å samle informasjon om de enkelte sykdommene, så jeg anbefaler virkelig folk til å bruke det, avslutter Vestby Talmo.

Følg disse tipsene

Hogne Skogesal, kommunikasjon- og markedssjef i Norges astma- og allergiforbund (NAAF) forteller at de får mye henvendelser i juletida.

- Det går ofte på folk som reagerer på støv og pollen fra juletrær, eller mange sterke dufter i jula. Om man skal ha selskap kan det være lurt å spørre gjester på forhånd om de reagerer på noe, sier han.

På hjemmesidene sine har forbundet lagt ut en oversikt med tips som kan være nyttige i jula.

Der kommer de med tips til hva du kan gjøre om du reagerer på duft og parfyme, eller på juletreet.

- Du blir ikke allergisk mot selve juletreet, men treet kan ta med seg partikler i form av muggsopp og gammelt pollen fra andre tresorter og planter, skriver de i artikkelen.

Astma- og allergiforbundet opplyser om grep man kan ta for å unngå å få reaksjoner.

HOVNET OPP: Politisk kommentator Mats Knutson fikk en allergisk reaksjon rett før han skulle på direktesendt TV. Video/foto: SVT Vis mer

Tipsene går på å spyle av treet før man lar det tørke i et rom hvor allergikere ikke ferdes.

- Under avdamping frigjøres det irritante mikropartikler til lufta som man helst ikke vil ha inn i stua. Enkelte planteskoler utfører spyling som en service til allergiske kunder.

De anbefaler også å vaske og sjekke gammel julepynt som plukkes fram igjen.

- Hvis esker med julepynt har blitt satt rett på gulv eller inntil kald murvegg, må du påse at det ikke har blitt fukt og muggsopp på dem. Hvis ikke risikerer du å dra med deg dette inn i huset, og det er ikke hyggelig å få ødelagt julestemningen med muggsopp i hus, advarer Kai Gustavsen, fagsjef på inneklima hos NAAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer