DEMONSTRERER: Syriske demonstranter i byen Idlib i går. Foto: AP / Scanpix
DEMONSTRERER: Syriske demonstranter i byen Idlib i går. Foto: AP / ScanpixVis mer

Alles øyne rettet mot Russland før Syria-besøk

«Alle» lurer på om Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kan bringe krisen i Syria nærmere en løsning når han besøker Damaskus. Samtidig har USA nå valgt å stenge sin ambassade i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Enhver som sier «hei» til dette regimet, vil falle og stå overfor et voldsomt spetakkel inne i Syria, sier menneskerettsadvokaten Haitham Maleh.

Han har fungert som tilrettelegger mellom syriske opposisjonsgrupper.

Financial Times' Midtøsten-kommentator Roula Khalaf mener Russland først og fremst ønsker å få til en dialog mellom regimet og opposisjonen, uten betingelsen at president Bashar al-Assad trer tilbake.

Mangler oppslutning Men Khalaf fremholder at Russland og Syria får problemer med «å finne en troverdig opposisjonsgruppe» som er villig til å snakke med regimet og eventuelt gå inn i regjeringen i en overgangsfase.

Syria-forsker Kjetil Selvik peker på at Russland trolig har vært i kontakt med mer moderate deler av opposisjonen som kan tenkes å gå med på en forhandlingsløsning. Han mener det fortsatt kan være mulig å få det til.

- Problemet er at denne delen av opposisjonen ikke står høyt i kurs i gatene og ikke har spesielt god oppslutning der - snarere tvert imot, sier Selvik fra Forskningsstiftelsen Fafo til NTB.

Skarpe reaksjoner Russland og Kina la i helgen ned veto mot en FN-resolusjon om å be Assad gå av og fordømme Syrias håndtering av folkeopprøret. Mandag forsvarte de to landene sine veto, og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kalte reaksjonene fra vestlige land hysteriske.

Samtidig ligger presset nå på Lavrov, som tirsdag besøker Damaskus. Lavrov sier Russland vil presse Assad til å gjennomføre demokratiske reformer raskere, men at enkelte motstandere bruker protestbevegelsen i landet til å oppnå regimeendring ved bruk av vold.

- De vil oppmuntre det syriske regimet til reformer, men ikke fjerne alle strukturene. Alt handler om omorganisering, ikke om fjerning, sier analytiker Ayham Kamel fra Eurasia Group om Russlands mulige strategi.

Russland selger våpen til Syria og har en militærbase i landet, som er russernes vei til innflytelse i Midtøsten.

Ordnet avgang? Det beste Russland kan håpe på, er en «kontrollert ødeleggelse» av regimet og en ordnet overgang til et nytt regime uten Assad, men bygd opp rundt Assad-dynastiet, mener Shashank Joshi fra den militære tenketanken Royal United Services.

- De kan komme til å be Assad om å rikke seg akkurat nok til at en politisk prosess kan komme i gang. Men jeg ser ikke helt hvordan det skal være mulig, sier Midtøsten-kommentator Rami Khouri ifølge Reuters.

Selvik mener det er et stort problem at opposisjonen er sterkt splittet i en moderat gruppering som markerer avstand til væpnet kamp, og en gruppering som mener Assad må fjernes nærmest med alle midler.

- Rommet for løsninger begge gruppene oppfatter som til å leve med, er veldig lite. Kanskje er det ikke overlappende i det hele tatt, sier han.

- Homs under angrep Syriske styrker startet mandag en ny offensiv mot byen Homs, og flere titalls mennesker ble drept, ifølge syriske aktivistkilder. Bombardementet skjedde etter at mer enn 200 mennesker skal ha blitt drept i en offensiv mot bydelen Khalidiya i Homs fredag.

Syriske myndigheter sier «gjenger av terrorister» står bak de siste voldelighetene i Homs.

Ifølge syriske opposisjonelle er 6.000 mennesker drept siden opprøret startet i fjor.

USA stenger ambassaden Samtidig som Lavrov besøker landet har USA valgt å stenge sin ambassade.

Ambassadør Robert Ford og resten av de ansatte ved ambassaden har allerede forlatt Syria, opplyste amerikanske myndigheter mandag.

USA har tidligere advart syriske myndigheter om at ambassaden i Damaskus ville bli stengt hvis det ikke ble gjort mer for å ivareta diplomatenes sikkerhet. Nå har amerikanerne konkludert med at den syriske innsatsen fortsatt er for dårlig.

Vestlige land har forsøkt å få FNs sikkerhetsråd til å vedta en resolusjon som krever at Syrias president Bashar al-Assad går av. Kina og Russland la ned veto mot forslaget lørdag

(NTB)