<strong>INNE I BYEN:</strong> Syriske opprørsstyrker skal ha inntatt Manbij. Foto: REUTERS/Rodi Said
INNE I BYEN: Syriske opprørsstyrker skal ha inntatt Manbij. Foto: REUTERS/Rodi Said Vis mer

Allianse har tatt over IS-høyborg: - Vi har kuttet av deres vei til Europa

Forsker mener invasjonen er viktig for å hindre fremmedkrigere i å komme inn og ut av Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 73 dager har kampene rast utenfor og i Manbij.

Nå erklærer militsen Syrias Demokratiske Styrker at de har drevet IS ut av den strategisk viktige byen.

Dette blant annet ved hjelp av støtte fra amerikanske bombefly.

- Vi har kuttet av deres vei til Europa, sier Salih Muslim, leder for kurdiske styrker som utgjør en del av gruppa, ifølge BBC.

Hadde menneskelige skjold

Ifølge militsen skal de selv ha frigjort 2000 sivile da de inntok byen, noe som har blitt bekreftet av organisasjonen Observatory for Human Rights.

Disse ble brukt som menneskelige skjold, og slapp fri da IS-krigerne flyktet fra byen, ifølge Al-Arabiya.

Manbij er en strategisk viktig by nær den tyrkiske grensa.

Den har også forbindelser til storbyen Aleppo og IS-kontrollerte Raqqa.

Etter at IS tok over byen og omegnen rundt, har organisasjonen brukt veinettet rundt til å omsette pengene de har fått fra oljesalg og skatteinnkreving.

Fraktet fremmedkrigere

Knut S. Vikør, Midtøsten-ekspert og historiker ved universitetet i Bergen, omtaler erobringen av byen som et framskritt i kampen mot IS.

- Det viktige er å kutte veien mellom de IS-dominerte områdene rundt Raqqa og den tyrkiske grensa. Her har organisasjonen fraktet både varer, våpen og våre berømte fremmedkrigere, sier Vikør.

Forskeren understreker likevel at Manbij befinner seg i utkanten av de IS-kontrollerte områdene, og at organisasjonen fortsatt kan slå tilbake.

- IS har fortsatt sine kjerneområder i behold. Det er vanskelig å skjære dem helt av, og de har andre veier. Kombinasjonen av en hardere linje fra Tyrkia og forsøkene på å avskjære dem på syrisk side, kan likevel svekke gruppa, sier Vikør.

- Ikke noe plutselig sammenbrudd

Når det gjelder Syrias Demokratiske Styrker, sier Vikør at dette er en koalisjon av kurdiske og arabiske styrker mot IS.

De er offisielt nøytrale i kampen mellom regjeringsstyrker og opprørere som raser i Aleppo - kun 80 kilometer unna.

Dette på tross av at en stor del av gruppen ønsker en autonom kurdisk stat i området, noe både president Bashar Al-Assad og flere opprørsgrupper er i mot.

- Framgangen deres er en del av en tendens der IS ser ut til å svekkes sakte. Dette gjelder også i Irak, der det nå snakkes seriøst om å ta tilbake storbyen Mosul. Samtidig er ikke IS mer svekket enn at de fortsatt kan slå tilbake. Vi står ikke foran noe plutselig sammenbrudd, sier Knut S. Vikør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer