INVITERT: Arendalsuka aksepterer ikke at Hans Jørgen Lysglimt Johansen, leder for Alliansen, etter planen delta i en panelsamtale i Arendal i morgen. De vurderer å stenge dørene ved makt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INVITERT: Arendalsuka aksepterer ikke at Hans Jørgen Lysglimt Johansen, leder for Alliansen, etter planen delta i en panelsamtale i Arendal i morgen. De vurderer å stenge dørene ved makt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Advarte mot jøder og «neger-kulturen»:

Alliansen skaper Arendal-kaos i det skjulte: Kan bli låst ute i kveld

SIAN og Alliansen er likevel invitert til Arendalsuka, tross Arbeiderpartiets iherdige protester. En overrasket arrangør forteller Dagbladet at de vil «hindre dette arrangementet i å bli gjennomført».

Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Det er full konflikt mellom Arendalsuka og Ytringsfrihetsforbundet.

Forbundet ble dannet av Resett-sjef Helge Lurås i fjor, og er registrert som et livsynssamfunn. Lurås sa den gang at hensikten med forbundet var å å «demme opp for» en utvikling der mennesker som stiller seg kritiske «til ikke-vestlig kultur» føler seg uthengt og trakassert.

Konflikten bunner i at sistnevnte i all hemmelighet har invitert SIAN (Stopp islamifiseringen av Norge) og Alliansen til en panelsamtale i forbundets regi under Arendalsuka i morgen, kan Dagbladet nå fortelle. Invitasjonen har ingen støtte hos arrangørene i Arendalsuka, får Dagbladet opplyst.

Arendalsukas nettsider ligger det derfor ingen informasjon om at SIAN og Alliansen skal delta panelsamtalen «Bør ytringsfriheten begrenses fordi noen føler seg krenket?». Også Helge Lurås i Resett skal etter planen delta i samtalen.

Vil hindre arrangement

Arendalsuka bekrefter overfor Dagbladet at de ikke vil tolerere at SIAN og Alliansen gjester et program. Arrangøren varsler nå at hardt vil bli satt mot hardt, og at arrangementet kan bli stengt ved makt i kveld.

- Vi har sagt nei til at SIAN og Alliansen kan delta på arrangementer under Arendalsuka på grunn av deres rasistiske og antidemokratiske budskap. Vi kan ikke akseptere dette arrangementet fra Ytringsfrihetsforbundet, sier Harald Danielsen i Arendalsuka til Dagbladet mandag kveld.

- Hva betyr det i klartekst?

- At vi vil hindre dette arrangementet i å gjennomført.

- Og hvordan vil dere gjøre det?

- Under Arendalsuka er det vi som kontrollerer lokalet som dette arrangementet etter planen skal gjennomføres i, svarer Danielsen.

Ap reagerer kraftig

Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen er kjent for offentligheten gjennom en rekke kontroversielle og hatefulle ytringer. Han er holocaustfornekter, antisemitt og har tatt til orde for at dagens toppolitikere må stilles for retten på Akershus festning for landssvik.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng er svært kritisk til at Ytringsfrihetsforbundet har invitert Alliansen og SIAN til Arendal.

- Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre. Jeg er veldig mot at Alliansen skal få denne talerstolen, sier Kjersti Stenseng til Dagbladet mandag kveld.

Alliansen-lederen ble først nektet å ha stand under Arendalsuka, blant annet etter trussel om boikott fra Ap og Kjersti Stenseng.

Ekstra sikkerhet

Dagbladet er kjent med at politiet har satt inn ekstraordinære sikkerhetstiltak mot arrangementet, og at arrangøren frykter rop og dårlig oppførsel fra publikum.

Stenseng kaller i likhet med Arendalsuka Lysglimt Johansens ytringer for antidemokratiske og rasistiske.

- Arendalsuka og Ytringsfrihetsforbundet har ingen plikt til å legge til rette for at Alliansen skal få legge fram sitt antidemokratiske budskap. Alliansen har gjentatte ganger kommet med rasistisk og voldsfremmede retorikk. Dette er verdier vi ikke behøver å løfte fram til en mikrofon i Arendal sentrum, sier Stenseng.

- Etter det som skjedde i Bærum i helga, blir dette ekstra uheldig. Vi har jo nettopp fått nok en påminnelse på hva slike hatefulle ytringer kan føre til. Alliansen har også kommet med utspill om holocaust og homofili som ikke hører noen sted hjemme, sier hun.

- Ingen koseprat

Ytringsfrihetsforbundet sier de ikke forstår kritikken fra Stenseng.

- Det er ingen koseprat vi legger opp til. De må svare for seg i morgen, men vi kommer til å respektere dem og møte dem på en sivilisert måte. Det mener vi mangler i dagens samfunn. Ytringsfrihetsforbundet har på ingen måte lagt til rette for at Alliansen skal få legge frem et antidemokratiske budskap. Vi har invitert SIAN og Alliansen for debatt og utspørring, sier Shurika Hansen i Ytringsfrihetsforbundet til Dagbladet og legger til:

- Vi mener at slike stemmer også har rett til å ytre seg, uansett hvor uenige vi måtte være med dere budskap, retorikk og måter å omtale andre mennesker på.

Hansen har selv muslimsk bakgrunn og sier hun anser det som hennes plikt å rette fokus mot «de ulike ytringene mange reagerer på».

- Vi kan ikke bare stenge dørene for ytringer og håpe på at de forsvinner. Det gjør de ikke. Vi legitimiteter ikke deres ytringer ved å invitere dem inn, men vi prater med dem istedenfor å prate om dem.

- Å trekke inn den tragiske hendelsen i helgen for å legitimere ekskludering, blir helt feil. Den siktede postet sine innlegg på nettfora som kanskje nettopp har oppstått fordi det vanlige ordskiftet har blitt for lite inkluderende, sier hun.

«Neger-kulturen» og statskupp

I flere videoer postet på sin Facebook-side har Lysglimt Johansen tidligere gått hardt ut mot blant annet «neger-kulturens» påvirkning på norsk ungdom og jødenes påståtte makt over norske politikere. Han raser mot innvandring til Norge - og sier han tror flere av partifellene i Alliansen også er med i nazigruppa Den nordiske motstandsbevegelsen.

Alliansen-lederen har tidligere brukt Twitter til å oppfordre til statskupp i Sverige.

«Vi foreslår at statskuppet gjennomføres ved å gjøre eksisterende sentral statsinfrastruktur i Stockholm ikke-fungerende. Gjennom at de fysiske bygningene gjøres ikke-fungerende for en viss periode. At kommando flyttes over til politi, forsvar og brann sine infrastrukturer».

Det vakte stor oppmerksomhet tidligere i vår da Alliansen og Stopp islamiseringen av Norge ble invitert til å ha stand under Arendalsuka. Arbeiderpartiet truet med å boikotte arrangementet hvis invitasjonen ble stående ved lag, men den ble trukket tilbake etter kort tid.

- En skandale

Lysglimt Johansen er ikke mulig å kaste som Alliansen-leder, noe han tidligere har bekreftet overfor Dagbladet: «Jeg er partiet, partiet det er meg», understreket han.

Han sier til Dagbladet at han ser fram til å delta på arrangementet tirsdag kveld.

- Men for demokratiet og for ytringsfriheten er det en skandale og et stort tap for alle i Norge at det liberale demokratiet nå viser sitt stygge ansikt og viser bort dem som ikke vil danse til den pipen. Det er nå åpenbart for meg at noen reell opposisjon ikke kommer til å bli tillatt. Alt pratet om «mer åpenhet, mer demokrati» var nettopp det - prat, sier han til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer