Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

Allierte vender ham ryggen

Med coronapandemien og massive demonstrasjoner vender stadig flere i kretsen rundt USAs president, Donald Trump, ham ryggen.

UTE: President Donald Trump brukte mandag tåregass og gummikuler for å rydde plassen utenfor Det hvite hus for fredelige demonstranter slik at han kunne gå til en kirke tvers over gata og bli tatt bilde av med en bibel. Det har skapt sterke reaksjoner. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
UTE: President Donald Trump brukte mandag tåregass og gummikuler for å rydde plassen utenfor Det hvite hus for fredelige demonstranter slik at han kunne gå til en kirke tvers over gata og bli tatt bilde av med en bibel. Det har skapt sterke reaksjoner. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Titusenvis av demonstranter strømmet til den amerikanske hovedstaden og andre byer lørdag i nye massemønstringer mot politivold og rasisme i USA. Det hele ble utløst av George Floyd-drapssaken i Minneapolis hvor fire politimenn nå er siktet.

Bak høye gjerder rundt Det hvite hus, og med tilgang på en bunker i kjelleren, kunne USAs president, Donald Trump, trolig se og høre ropene fra den enorme folkemengden.

Men også i kretsen nærmere Trump begynner mange å bli svært kritiske. Nesten 110.000 amerikanere har dødd av coronaviruset og de siste to ukene har George Floyd-drapssaken satt fyr på store demonstrasjoner og opptøyer i USA. Trump selv har truet med å sende inn militæret mot sin egen befolkning, som er ute og demonstrerer. Særlig dette har fått mange til å reagere sterkt.

Ampert møte

Både CBS News og AP melder om et ampert og høylytt møte internt i Trump-administrasjonen mandag morgen etter at Trump skal ha bedt om at 10 000 soldater ble sendt ut i amerikanske gater for å håndtere opptøyene.

STERKE INNTRYKK: Politiet i Indianapolis etterforskes etter en voldelig pågripelse av en demonstrant søndag 31. mai. Video: Wish-TV via AP Vis mer

Både justisminister William Barr, forsvarsminister Mark Esper og leder for de amerikanske generalene, Mark Milley, skal ha frarådet dette på det sterkeste. CBS News og AP melder også at Trump skal ha vært svært sint på forsvarsminister Esper etter at han offentlig brøt med presidenten, og sa det ikke var riktig å bruke militære styrker.

Ifølge APs journalist Robert Burns, som har dekket Pentagon i 30 år, er spenningen nå så spent mellom det amerikanske forsvaret og Trump at det nærmer seg et fullstendig brytningspunkt.

Den nylig pensjonerte generalen, Vincent K. Brooks, sier til nyhetsbyrået at den «hellige tilliten» mellom militæret og offentligheten har blitt brutt med Trumps trusler om å bruke militæret.

- Det er en tillit til at militæret, særlig aktive soldater, som har en stor fysisk makt og holder mange spaker som kan avslutte friheten i samfunnet vårt og stenge ned myndighetene, aldri vil skje, og aldri vil bli brukt av politiske hensyn innenriks, skriver han i et essay for Harvard University´s Belfer Center.

TABBE: Donald Trump gjorde noe han ikke skulle gjøre på en pressekonferanse 5. juni. Video: Det hvite hus Vis mer

«Umodent lederskap»

Trumps første forsvarsminister, general Jim Mattis, skrev denne uka en flerrende kritikk mot Trump i The Atlantic. Han beskyldte Trump for å ønske å jobbe aktivt for å splitte befolkningen og drive «umodent lederskap»

- Å militarisere responsen vår, slik jeg så i Washington D.C., skaper en konflikt - en falsk konflikt - mellom militæret og det sivile samfunn, skriver Mattis.

De siste dagene skal også leder for generalene, Mark Milley, ha tatt kontakt med medlemmer i kongressen for å diskutere bruken av militæret i amerikanske gater.

Selv om de fleste republikanske politikere fortsatt ser ut til å støtte Trump, skriver New York Times om hvordan framtredende stemmer vender Trump ryggen.

REKORDMANGE: Titusenvis av demonstranter møtte opp utenfor Det hvite hus fredag. Foto: REUTERS/Erin Scott
REKORDMANGE: Titusenvis av demonstranter møtte opp utenfor Det hvite hus fredag. Foto: REUTERS/Erin Scott Vis mer

- Nytt lederskap

Blant disse er tidligere president, George W. Bush, og senator og tidligere presidentkandidat Mitt Romney. Kona til tidligere senator John McCain, Cindy McCain, planlegger å støtte Demokratenes kandidat, Joe Biden.

De to tidligere republikanske lederne i kongressen, Paul Ryan og John Boehner, vil foreløpig ikke si offentlig om de vil støtte Trump. Alaska-senator Lisa Murkowski sier at hun «sliter» med om hun skal støtte Trumps gjenvalg i november.

- Denne høsten er det tid for nytt lederskap i dette landet - republikansk, demokratisk eller uavhengig. President Trump har vist at han ikke har kvalitetene som trengs for å være en god øverstkommanderende, sier den pensjonerte admiralen, William H. McRaven, til New York Times.

McRaven, ledet raidet som førte til at al-Qaida-leder Osama bin Laden ble drept i 2011.

Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, har gjort det klart at han støtter kritikken mot Trump fra Jim Mattis. Han vil ikke si hvem han vil stemme på.

- Men jeg skulle ønske vi hadde noen flere valg, sier han, ifølge New York Times.

Også tidligere senator og Trumps tidligere sjef for nasjonal etterretning, Dan Coats og den tidligere admiralen og Trumps tidligere fungerende etterretningssjef, Joseph Maguire er kritiske til presidentens oppførsel.

- Sliter

Det er også godt kjent at mange andre republikanske folkevalgte misliker Trumps oppførsel, men sliter med å balansere hva de vil si offentlig av frykt for å få Trumps vrede rettet mot seg.

Den republikanske kongressrepresentanten, Francis Rooney, som ikke stiller til gjenvalg, forteller åpent at han vurderer å stemme for Biden.

- Delvis fordi Trump gjør oss alle sprø, sier Rooney til avisa.

- Jeg har hatt fem samtaler med senatorer, som forteller meg at de virkelig sliter med å støtte Trump, sier den demokratiske senatoren Chris Coons.

- Det er lettere å telle de som definitivt skal stemme på Trump, sier den tidligere demokratiske senatoren, Claire McCaskill, til New York Times.

Det er også flere republikanske grupperinger som nå jobber aktivt for å hindre at Trump blir gjenvalgt.

DEMONSTRASJON: Flere tusen har møtt opp for å demonstrere etter drapet på George Floyd. Video: Øistein Monsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!