Allsang og optimisme overtar i Istanbul

Allsangen gjaller over Taksim-plassen i Istanbul. Håpet om en fredelig løsning på krisa i Tyrkia stiger, etter forsonlige signaler fra regjeringspartiet AKP.

ROLIG IGJEN: Demonstranter spoller fotball foran en av politiets biler med vannkanon på Taksim. Regjeringspartiet tilbyr folkeavstemning om Gezi-parkens framtid. Foto. AP / Scanpix / Thanassis Stavrakis
ROLIG IGJEN: Demonstranter spoller fotball foran en av politiets biler med vannkanon på Taksim. Regjeringspartiet tilbyr folkeavstemning om Gezi-parkens framtid. Foto. AP / Scanpix / Thanassis StavrakisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Recep Tayyip Erdogan møtte i går noen av demonstrantene i Gezi-parken. Der kom forslaget om folkeavstemning for å avgjøre parkens skjebne opp. Men noen avviser dette som et politisk spill fra Erdogan.

Fredelig Det ble ei fredelig natt til torsdag på Taksim, og da dagen grydde, var de eneste som rørte på seg, noen menn som sparket fotball. Opprørspolitiet holdt seg i bakgrunnen og grep ikke inn, selv om det egentlig var forbudt å oppholde seg på plassen.

Kvelden før antydet nestlederen  i Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP), Hüseyin Çelik, at spørsmålet om bygging i Gezi-parken like ved Taksim-plassen kan bli lagt ut til folkeavstemning. Det var dette byggeprosjektet som utløste urolighetene i Istanbul, som brøt ut for snart to uker siden og har krevd minst fire menneskeliv.

«La folket avgjøre» - Vi vil kunne la folket avgjøre denne saken, for i demokratier er det bare folkeviljen som teller, sa Çelik, etter at Erdogan hadde møtt representanter for demonstrantene.

- Vi tror at dette tegnet på godvilje kan få demonstrantene til å gå hjem, tilføyde han.

«Løsningen er en folkeavstemning», skrev den regjeringsvennlige avisen Star på førstesida torsdag.

«Et reint spill», mente derimot Çumhuriyet, som stiller seg svært kritisk til Erdogan-regjeringa og dens politikk.

Kommentatorer påpekte flere uklarheter i Çeliks utspill. Han gjorde det for eksempel ikke klart om bare velgere som bor i nærheten av Gezi og Taksim, skal få delta i folkeavstemningen, eller om den skal holdes over hele Istanbul.

Uro i Ankara I den tyrkiske hovedstaden Ankara kom det til nye sammenstøt mellom politi og demonstranter natt til torsdag. Om lag 2 000 mennesker samlet seg i sentrum av byen, der de sang slagord mot regjeringa.

Politiet skjøt med røykgranater for å spre folkemengden, viste bilder på tyrkisk fjernsyn. En bilfører ble pågrepet av politiet fordi han tutet med hornet for å støtte demonstrantene, melder AFP.

Både USA og EU sier seg svært bekymret over den siste tidas uroligheter i Tyrkia. Framtredende talsmenn for EU har oppfordret Erdogans regjering til å granske anklager om at myndighetene har gått unødvendig hardt fram mot demonstrantene.

(NTB)