Allsidig vannmann

Navn: Terje Tvedt Alder: 49 Yrke: Forsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi husker ham som en norsk David Attenborough der han sto foran NRK-kameraet og fortalte oss om vann. Om for lite vann og for mye vann. Om hvor viktig vannet er for vårt daglige liv. Sammen med et fjernsynsteam fra NRK Hordaland oppsøkte han ferskvann i mer enn 20 land på fire kontinenter, han oppsøkte elver og strender, gigantiske damanlegg og lange kanaler, dype brønner, helbredende kilder, akvedukter, fontener og døpefonter. Hensikten var å fortelle om menneskets avhengighet av nært fellesskap med vannet. Og han lyktes over all forventning. Serien ble kritikerrost og er nå solgt til 40 land.
  • I disse dager presenterer han ikke mindre enn to gigantiske verk som ikke kommer til å vekke den aller minste oppmerksomhet blant det brede publikum: Den ene er «An annotaded (kommentert) Bibliography on the Southern Sudan 1850- 2000», og den andre er «The River Nile and its Political, Social and Cultural Role». Den første er på over 1000 sider i to bind og inneholder alt som er skrevet om landet. Sør-Sudan har vært herjet av krig i snart 60 år. All infrastruktur er ødelagt. Biblioteker er rasert, universitetet eksisterer ikke.
  • - Hvis det noen gang blir fred, er det veldig viktig at det finnes en oversikt over all kunnskap som er akkumulert. For landet har en historie, selv om det i dag ikke ser slik ut, sier Tvedt. I Nildalen bor 300- 400 millioner mennesker. Tvedt har oppsøkt alle bibliotek og arkiver fra Alexandria til Addis Abeba i tillegg til London, Roma, Paris og USA, og registrert kjent og ukjent, det være seg om fiskeslag i Victoriasjøen, kvegnomader, vannøkonomi, bomullsdyrking, sykdom, flora, fauna - kort sagt alt. For forskere, bistandsarbeidere og ikke minst for befolkningen i områdene har Tvedt laget en uvurderlig skatt.
  • Til daglig er han professor og forskningsleder ved Senter for utviklingsstudier ved Universitetet i Bergen. Der forsker man på vann og utvikling og frivillige hjelpeorganisasjoners innsats - en flerfaglig forskning med spesielt søkelys på den ikke-europeiske verden. Han beskrives som enormt kunnskapsrik, uhyre nøyaktig med en ubeskrivelig arbeidskapasitet. Dessuten er han en kjempefyr å reise på tur med.
  • Han var selvproletarisert i 13 år og jobbet blant annet som trikkekonduktør, lager- og sosialarbeider og var med på å skrive «En bok om maoismen i Norge», en imponerende åpen dommedag over egne feilgrep, men samtidig et forsøk på å forstå det som skjedde.
  • Nå er han i gang med en ny fjernsynsserie som får tittelen «En reise i vannets framtid».