Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alltid beredt

Navn: Dag Halvorsen Alder: 65 Yrke: Reporter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dag Halvorsens foresatte i NRK og Arbeiderbladet (som han tidligere skrev for) har flere ganger og helt åpent gjort det klart for all verden at deres utsendte aldri har vært nyhetsjournalist. Per Egil Hegge i Aftenposten kalte ham «Journalisten fra i går», og mente han var født et halvt århundre for seint.

De siste månedene har han gjort alle slike vurderinger til skamme. Han står på barrikadene og rapporterer tidlig og seint om nyhetsutviklingen i Kosovo-krigen. Han gjør det med en innsikt og kunnskap som ingen andre.

- Hvilket liv kunne Halvorsen ikke ført på Wiens kafeer i 1920-åra, med sine kunnskaper, sin lynende begavelse, sine vare kunstnerantenner, sine interesser og sin veltalenhet? skrev Hegge i 1983. Men med usedvanlig infamitet, også til Hegge å være, la han til at han da neppe ville registrert Hitlers Anschluss, for han er helt ute av stand til å dra kjensel på diktaturer når han ser dem.

Dette ødeleggende skrevsparket kan føres tilbake til Halvorsens største journalistiske tabbe, da han nektet å intervjue Lech Walesa da denne skipsverftselektriker hadde fått Nobels fredspris. Et høyst uklokt valg, men Halvorsen gjorde i anstendighetens navn sine foresatte oppmerksom på det, og de sto fritt til å sende andre. Halvorsens valg kan ha hatt sammenheng med hans nære forhold til sentrale politikere, ikke minst Jaruzelskis pressetalsmann Jerzy Urban (som nå er blitt rik mykpornoredaktør).

Urban har selv skrevet om en middagsavtale med Halvorsen i Warszawa. Den fant sted, som avtalt. Dagen etter, da nordmannen begynte å bli edru, ringte han meg for å høre når middagen skulle være...

Nå har Halvorsen passet klokke og begivenheter tidlig og seint, og rapportert med den største edruelighet. Han er kjent som upraktisk til det komiske, men verken bakgrunn eller språk volder ham det minste problem. Han snakker svensk, dansk, engelsk, tysk, fransk, italiensk, serbokroatisk, tsjekkisk og polsk ikke bare flytende, men helt uten aksent.

Da hans bestefar, høyremannen Otto Bahr Halvorsen, ble norsk statsminister i 1920, skrev Arbeiderbladet: «Noget selvfølgeligere enn hr. Halvorsen har neppe eksistert i nogen geologisk periode.» Hans dattersønn er minst av alt selvfølgelig. Han ble født som en liten skandale på Oslos beste vestkant, da høyrestatsministerens datter Ida fikk barn med dikteren Gunnar Reiss-Andersen.

Selv har han omtalt seg som nordmann fra Krakow, hvor han tok sin magistergrad og «traff seg selv». Og vi kaller ham fra nå av også nyhetsjournalist.