Alltid beredt

35 gloheite grader kaster seg mot teltet. Inni er det 48. Støvet ligger i tjukke lag over speiderleiren i Thailand, der 130 nordmenn ikke var beredt på heten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en gedigen militærleir på størrelse med en norsk småby, i Sattahip, 35 kilometer sør for Pattaya, med blått hav og en tre kilometer lang strand som scene, og en tett, grønn jungel som bakteppe, har 30000 speidere fra alle verdensdeler banket ned sine teltplugger.

Støvet har for lengst trengt seg inn i alle telt, soveposer, ryggsekker, klær, øreganger og porer. Tusenvis av ungdommer mellom 14 og 18 år har knyttet vennskapsbånd og kysset i buskene. I en av de norske troppene spennes treskia fast i sandalene.

- De norske speiderne er fordelt i tre leirer, forteller reiseleder Halvor Frihagen. Advokaten er speider når han ikke fordyper seg i Norges lover.

På ski i sanddynene: Han møter oss ved inngang ni. Loser oss gjennom sikkerhetspost, akkreditering og gjennom ny sjekk med metalldetektor. Før vi står ved den norske standen. Bilder av hvite vidder, fossefall, en sjark mot Lofotveggen, bygging av snøhuler og en porsjon norsk skipsfart skal fortelle speidere fra 141 land litt om Norge.

- Klar, ferdig... GO!

Det ljomer i bakgrunnen. To stafettlag skiløpere har sendt av gårde førstemann. De norske treskia bankes i grusen. Støvet står som en sky. Vi gnir oss i øynene. I bakgrunnen kaster en gjeng svamper med vann. Det er snøballkasting med ferdigsmeltet norsk snø.

- Dette er Norges aktivitetsbidrag. Snøballkasting og skigåing. Supplert med informasjon og bildemateriell, sier Frihagen.

- Det er blitt så populært at vi ikke kan si ja til alle som vil delta.

Varmt og vått: En svamp suser farlig nær, og midt inne i stormen av kjølende, våte, liksomsnøballer, dukker fotograf Eik opp. Ungdommene Dagbladet snakker med, er enige om tre ting. Det er for lite bading, for varmt og vanvittig gøy.

- Det er rett og slett skamtøft, sier Svein Joar Horve (17) fra Sandnes, og skuffer i seg flatbrød og norsk laks. Retter fra forrige dags ambassadørbesøk.

- De fleste speiderne deltok på ei ukes rundtur i Thailand. Vi drev paragliding, elefantridning, rafting på bamusflåter, snorkling på rev og mye mer. Tøft... selv om jeg savner snøen litt, sier Svein Joar.

Lite søvn: - Det eneste problemet er å få sove, sier Nina Asgard (16) fra Lørenskog: - Vi legger oss klokka 23.00. Sovner ved 02-tida og våkner etter to timer. Så må vi opp klokka 06.00.

- Vi blir spleiset godt sammen og det er en utrolig sosial opplevelse, sier Annabal Danson (17). Lungebetennelsen er over, og hun er klar for å lage bambusflåte.

- Det legges mye vekt på sosial læring og forståelse av andre lands kulturer. Enten det er språk, musikk, mat, klær eller religion. Det er langt mellom barkebåtene, innrømmer Frihagen.

DANKET UT: De norske speiderne arrangerte skistafett i sanddynene og måtte se seg grundig slått av et lag fra USA. Her stormer ankermann Jeff Frisbee mot målstreken, med norske Kenneth André Landrø på slep.
TIL SJØS: Vannaktiviteter sto i høysetet og bidro også til velkommen avkjøling.
GLOVARMT: I godt over 30 varmegrader ble det varmt for nordmennene. Her kjøler Jon Olav Stensrud og en venninne seg ned.
MEDBRAKT: Svein Joar Harve med røykelaks og ost på norsk flatbrød.