Alltid foran

I flere år har eksperter spådd en brå og smertefull død for avisene. På samme måte som bøkenes endelikt har vært forespeila i mange tiår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommedagsprofetiene er gjort til skamme: Vi leser flere bøker enn noensinne. I den seinere tid har ekspertene begynt å forkynne fjernsynets dødsdom. Bill Gates spådde nylig at TV som medium ville avgå med døden i løpet av fem år. Dommedagsprofetene har ofte tatt feil. Det er nemlig ikke slik at nye medier erstatter de gamle. Snarere ser vi et bilde hvor de ulike mediene tilpasser seg gjensidig slik at alle overlever. I går ble norske avisers leser- og opplagstall offentliggjort. Løssalgsavisene har færre lesere og mindre opplag, men samlet sett har Dagbladet aldri hatt flere lesere på våre ulike plattformer. Hver eneste dag leser nær 1,3 millioner nordmenn Dagbladets produkter på nett og papir. Vi øker antall brukere med 5,5 prosent fra 2005 til 2006. Papirutgaven mister 6,5 prosent av sine lesere mens nettet øker med 20,9 prosent i samme periode.

Vi står overfor store utfordringer. Vår evne til å manøvrere i et spennende og krevende teknologisk landskap vil avgjøre om vi lykkes i framtida. Ingen avis i Norge er omgitt av så mange myter som Dagbladet. Og ingen avis i Norge er gjenstand for så stort engasjement blant sine lesere - som Dagbladet. Det er et godt utgangspunkt. I året som kommer skal vi rendyrke det som er spesielt ved Dagbladet. Vi skal revitalisere papirutgaven og styrke vår posisjon som landets største liberale og frisinnede løssalgsavis. Ved flere anledninger har Dagbladet vist muskler når omgivelsene har vært i endring.

Til neste år feirer vi 25 år i tabloidformat. De fleste norske aviser har fulgt etter. I 1990 tok vi alle på senga da vi lanserte landets første søndagsavis. I dag er det utenkelig å forestille seg avisfrie søndager. I 1995 lanserte Dagbladet landets første riksdekkende nettavis. Konkurrentene stilte seg uforstående til denne underlige nyskapningen. I dag er det mange som angrer på at de sto igjen på perrongen da nettoget gikk. I 1999 kom lørdags-Magasinet på gata. I dag har alle aviser med respekt for seg selv et lørdagsbilag å servere sine lesere.

Dagbladet har en lang og rik tradisjon for innovasjon og nytenkning vi har tenkt å bringe videre. Papiravisa vil finne sin form og gi leserne en opplevelse hvor papiret har sitt fortrinn: Dybde, substans, estetikk og nærvær. Nettet vil gi deg oppdatering, interaksjon og opplevelser. I 1869 ble Dagbladet utgitt for første gang. Vi startet med et par hundre abonnenter. I dag er det nesten 1,3 millioner mennesker som leser Dagbladet hver dag. Hagbard Emanuel Berner var avisas første redaktør, og han var satt til å forvalte en utgivelse som skulle være «et uavhengig riksdekkende organ for frisinnet og framskrittsvennlig politikk i nasjonalt, sosialt og økonomisk henseende». Den arven bærer vi med oss. Og nettopp derfor arbeider vi kontinuerlig med å rendyrke og tydeliggjøre det spesielle med Dagbladet.