BEST. Venstre-leder Trine Skei Grande sliter i motbakke, men mener fortsatt hun er den beste til å være partiets leder. Foto: Lars Eivind Bones.
BEST. Venstre-leder Trine Skei Grande sliter i motbakke, men mener fortsatt hun er den beste til å være partiets leder. Foto: Lars Eivind Bones.Vis mer

- Alltid hatt krevende velgere

- Det er slitsomt å være leder i Venstre, sier Trine Skei Grande.

Venstre-lederen lar seg ikke skremme av krisemålinger, gryende distriktsopprør og krav fra sine egne om å bytte ut statsråder for å bli mer synlig.

- Vi har alltid hatt krevende velgere. Det er slitsomt å være leder i Venstre, for du må mobilisere ved hvert eneste valg. Men jeg vet hva som skal til, sier hun.

Gir seg ikke

Grande har ingen planer om å gi seg:

- Jeg mener jeg fortsatt er den beste til å være leder i Venstre, og jeg er valgt for halvannet år til, sier hun til Dagbladet.

Nå til helgen er det landsstyremøte i det hardt plagede partiet. Fredag 8. mars og den påfølgende helgen er det landsmøte på Scandic Hell hotell i Trøndelag.

Grande er valgt til 2020, og ser ingen grunn til å endre på det.

- Det er ikke en riktig vurdering akkurat nå å tenke på min stilling. Jeg sitter på mye erfaring, jeg vet hva som trengs for å lede partiet. Jeg vet hvor mye jobb som behøves å jobbe seg opp fra 2 prosent på målingene til 4 og 5 prosent. Jeg har levert på valg. Å levere på meningsmålinger i Dagbladet er vanskeligere, for de kan gå opp og ned, sier Grande.

Fylle vinduet

Hun erkjenner at det er en jobb å gjøre, og lanserer følgende plan:

- For det første skal vi ta noen organisatoriske grep. Vi skolerer flere hundre unge tillitsvalgte bare nå i helga. Dernest skal jeg reise veldig mye. Jeg har et flott kontor, men jeg må bli flinkere til å komme meg ut av det.

Det tredje punktet i Grandes kriseplan er å vise mer bredde.

- Vi skal styrke samarbeidet med stortingsgruppen. Her blir det nye rutiner for hvordan vi skal jobbe sammen. Vi klarer ikke å fylle hele utstillingsvinduet med bare tre personer. Vi må bruke hele gjengen. Det er vi allerede i gang med, sier hun.

Men kravet fra Unge Venstre om å bytte statsrådsposter eller statsråder avviser hun blankt.

- Vi har bare vært i regjering i et år. Vi skal bruke posisjonene til å gjenreise respekten for læreryrket, gjennomføre det grønne skiftet med jobbvekst og vri likestillingen til å handle om demokratibygging, sier hun.

Lov å kritisere

Grande hevder hun ikke har problemer med at hennes egne sier hun har «mista fotfestet» og kritiserer henne gjennom media.

- Venstre blir aldri et så strømlinjeformet parti at alle tillitsvalgte i partiet synes partilederen er kul. Det må jeg selvsagt akseptere, sier hun om kritikken.

- Så det er lov å si om deg som partileder at du har mista fotfestet?

- Ja. Det skal være lov å si. Vi er et liberalt parti, vi må ha litt takhøyde i Venstre. Man kan ikke være sjef og ikke tåle å få kjeft.