- Alltid operert i grenseland

USA-ekspert er ikke det minste overrasket over søksmålet mot Donald Trump.

SAKSØKT: Tidligere president Donald Trump er saksøkt for skatteunndragelse. Foto: Jeff Swensen/Getty Images/AFP
SAKSØKT: Tidligere president Donald Trump er saksøkt for skatteunndragelse. Foto: Jeff Swensen/Getty Images/AFP Vis mer
Publisert

Statsadvokaten i New York har onsdag saksøkt Donald Trump og hans familiebedrift for omfattende svindel.

Statsadvokaten i New York, Letitia James, og hennes kontor har etterforsket skattebedrageri i Trumps selskap i flere måneder.

Onsdag fremmet hun et sivilt søksmål mot Donald Trump, Trumps selskap «The Trump Organization», og barna hans Donald Trump jr., Eric Trump og Ivanka Trump.

Som ventet

USA-ekspert Hilmar Mjelde sier til Dagbladet at søksmålet var som ventet. Det er to grunner til dette:

- Trump har aldri drevet noen søndagsskole, for å si det sånn. Han har alltid operert i grenselandet av det (u) lovlige, så jeg er ikke det minste overrasket at det tilsynelatende finnes håndfaste bevis på snusk.

- For det andre har Trump et visst poeng når han anklager New York State for å være politisk motivert. Den folkevalgte statsadvokaten har jo drevet valgkamp mot Trump. Det ligger mye politisk prestisje i denne saken, uansett hvor velfundert saken er - det er mange som vil se Trump bak lås og slå, sier Mjelde, som er statsviter og forsker ved NORCE forskningssenter.

Det har pågått både en sivil og en strafferettslig etterforskning av Trump i New York.

- En heksejakt

Trump svarer slik på det sivile søksmålet på sin plattform Truth Social:

- Dette er nok en heksejakt utført av rasistiske justisminister Letitia James, som mislyktes i sitt forsøk på å bli guvernør da hun fikk nærmest null støtte fra folket. I tillegg gjør hun det nå ganske dårlig mot justisministerkandidat Michael Henry, som er høyt respektert.

VENTER RETTSSAK: ESA-ekspert Hilmar Mjelde tror søksmålet kommer til å ende for retten. Foto: Universitetet i Bergen)
VENTER RETTSSAK: ESA-ekspert Hilmar Mjelde tror søksmålet kommer til å ende for retten. Foto: Universitetet i Bergen) Vis mer

Trump er allerede dømt til å betale en bot på 10 000 dollar per dag, for ikke å utlevere dokumenter til retten.

Advokatene til Trump hevder imidlertid at den tidligere presidenten har levert inn alle dokumentene som han har blitt pålagt å sende inn.

- Våte drømmer om show

Mjelde tror saken kan ende med å gå for retten.

- Statsadvokaten ser ikke særlig villig ut til å inngå noe forlik. Igjen, dette er en sak med mye prestisje, sier han, og fortsetter:

- Om det ender med dom, kan det virkelig ramme Trumps foretak. Derfor tror jeg først og fremst dette er en forretningsmessig hodepine for Trump.

Men at vi får en ny Depp / Heard- rettssak som går for åpne kamera, er han mer tvilende til.

- Trump er da tidligere president i USA, det gir alskens grunner til å anta lav showfaktor i domstolene, selv om vi snakker om Trump. Men journalister vil jo ha våte drømmer om et show, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer