Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

- Alltid på varslernes side. Punktum

Ap-topp Raymond Johansen gir støtte til Giske-varslere etter Haddy Njies forsvar av sin mann i ny bok.

STØTTER VARSLERNE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er krystallklar på at Arnbeiderpartiet alltid er på varslernes side. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
STØTTER VARSLERNE: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er krystallklar på at Arnbeiderpartiet alltid er på varslernes side. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer

Diskusjonen går igjen høyt rundt varslersakene mot Ap-politiker Trond Giske etter at hans kone, Haddy Njie, nylig kom ut med boka «Dagbok. 13 desember - 13. februar», hvor hun forsvarer sin ektemann.

Siste utspill i saken er signert byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo, som skriver følgende på Facebook i kveld:

«Bare så det er sagt. Etter dager med nye diskusjoner om hvem det er begått urett mot. Arbeiderpartiet står alltid på varslernes side, opp mot maktmisbruk og urett. Det er en selvfølge for et sosialdemokratisk parti. Punktum.»

SNAKKER UT: Bokaktuelle Haddy Njie snakker denne uken ut i programmet «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Kraftige reaksjoner

Johansens utspill gir støtte til Giske-varslere som har reagert kraftig på Njies bok.

«I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering av din mann, Trond Giske. Jeg gråt ikke fordi jeg var rørt av din framstilling, men fordi du velger å bruke din makt, rekkevidde og innflytelse til å kalle meg en løgner», skrev Ap-politiker og Giske-varsler Line Oma om Njies nye bok på sin facebookside.

I fjor sto Oma fram som varsler i NRK. Hun beskrev en hendelse som angivelig fant sted mens hun var praktikant på den norske ambassaden i New Delhi i India.

- Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, sa hun til NRK.

I sin bok bestrider Njie dette hendelsesforløpet:

«De hadde kanskje en flørtende tone. Men det var ikke noe kyss. Han presset henne aldri opp mot veggen. Han stakk aldri tunga langt ned i halsen hennes.»

Svarte på kritikken

Haddy Njie svarte følgende på kritikken fra Line Oma i en SMS til Dagbladet før helga:

«Jeg setter pris på at Line Oma forteller om sin opplevelse av boka, og jeg forstår godt at det er vondt for henne at den kommer ut. Men på samme måte som hun står ved sin sannhet, og ved det hevder at Trond snakker usant, må jeg få stå ved min og den dokumentasjonen jeg har hatt tilgang på i sammenheng med boka», skriver Njie og fortsetter:

«Det kan godt hende jeg undervurderer hvor hardt mine ord kan ramme. Det har jeg godt av å utfordres på. Jeg hører gjerne mer om det Oma beskriver om sine opplevelser både som mor, varsler og politiker. Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt.»

Fikk støtte

Oma opplevde å få støtte av Giske-varsler Sunniva Andreassen, som varslet om to hendelser i 2008 og 2009, da hun var 18 år og AUF-medlem.

«En ting skal være sikkert, at å kjempe mot undertrykkelse og for frihet er ingen lett kamp. Det er en kamp som må tas gang på gang på gang. Denne uken nådde motstanden mot Metoo-bevegelsen et nytt lavmål. Det står stor respekt av Line Oma, som aldri gir opp kampen for likeverd, til tross for helt sinnsykt drøye påstander. Mange støtter deg, Line», skrev Andreassen på en lukket facebookgruppe.

Haddy Njies intervju med «Lindmo» har også skapt bølger.

Der gjorde hun det klart at verken hun eller Trond Giske mener at han noen gang har trakassert noen.

- Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende eller at grensene deres blir presset, uten at den som har makt forstår det, sier Njie.

GIFTER SEG: Etter en kraftig mediestorm og mange tunge stunder det siste halvannet året skal Haddy N´Jie og Trond Giske gifte seg i Nidarosdomen. Politisk journalist: Steinar Suvatne Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

NRK-diskusjon

Tidligere i dag publiserte DN en sak om en diskusjon på et internt NRK-forum hvor en NRK-ansatt skrev at han ble «småkvalm» av Giske-saken.

Han fikk svar av Haddy Njie på det samme forumet.

- Når en journalist skriver at Trond har seksuelt trakassert noen, anklager journalisten ham dermed for en straffbar handling, skriver Haddy Njie i innlegget, som Dagbladet også har tilgang til.

Njie fortsetter:

«Jeg er ellers litt usikker på hva som gjør deg kvalm. Er det at Trond bestrider Line Omas påstander om hendelsesforløpet den kvelden, og at jeg gjengir dette og den dokumentasjonen jeg har vært gjennom i sammenheng med boken. I så fall: Hvorfor er det kvalmende å bestride en anklage du ikke mener er rett? Hører mer om hva du mener, dette er en interessant diskusjon», skriver hun.

- Jeg har ingen kommentar til hva som skrives i et internt diskusjonsforum for oss i NRK. For min egen del diskuterer jeg ikke i slike forum, men svarer selvsagt hvis et spørsmål er direkte rettet til meg, skriver Njie i en melding til Dagens Næringsliv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media