Almskog: - Takk og pris!

- I kveld tar jeg den beste champagnen, strålte Kjell Almskog. Den ellers svært så sindige Kværner-sjefen tilsto overfor Dagbladet at det var en personlig tilfredsstillelse å vinne maktkampen over multimilliardær Kjell Inge Røkke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Almskog fortalte mens stemmeopptellingen pågikk at han hadde to champagneflasker parat. En til å feire seieren med, en annen til hjelp for å svelge et eventuelt nederlag.

Da Dagbladet møtte ham alene i trappa i Gamle Logen da resultatet var klart seint i går kveld, smilte han lurt.

- I kveld tar jeg den beste champagnen.

Kabinettsspørsmål

Og han hadde all grunn til å feire. Selv om Røkke trampet selvsikkert inn med den største aksjeposten, mektige venner og Celina Midelfart ved sin side, var det Almskog som til slutt triumferte. For også han har mektige venner, og - ikke minst - så å si alle småaksjonærene bak seg.

Hadde ikke oppmøteprosenten vært omtrent det dobbelte av det den pleier å være på Kværners generalforsamlinger, ville Røkke vunnet.

- Jeg visste det ville bli jevnt, og at en del av de større aksjonærene fortsatt var usikre da de kom på generalforsamlingen. Jeg prøvde derfor å henvende meg direkte til dem i mitt avsluttende innlegg. Om det gjorde utslaget, aner jeg ikke. Men sammen med de mange småaksjonærene holdt det heldigvis, sier Almskog.

I talen stilte Almskog nærmest kabinettsspørsmål, ved å si at seier til Røkke ville bryte kontinuiteten i så vel styret som konsernledelsen. Uten å si direkte at han ville gå av, minnet Almskog om at Røkkes Aker Maritime tidligere har uttrykt mistillit til både ham selv og styret.

Tilfredsstillelse

- Nå er jeg veldig tilfreds.

Sterkere jubelord bruker ikke den lavmælte konsernsjefen i offentlige rom. Kanskje gjorde han det da korken spratt på flaska med den, får vi tro, velsmakende champagnen seint i går kveld. For dette var virkelig en av Almskogs største og mest knepne seirer i karrieren.

- Jeg kan godt innrømme at dette resultatet er en personlig tilfredsstillelse for meg. Jeg, og mange med meg, har stått voldsomt på for å lykkes. At vi fikk flertall i dag var veldig viktig. Ikke spesielt for meg, men for alle aksjonærene.

- Tror du Røkke roer seg nå?

- Jeg håper vi etter denne generalforsamlingen er kvitt litt av presset fra Røkke. At det nye styret og ledelsen nå får anledning til å bruke alle krefter på selskapets utvikling.

SEIERHERREN: Iherdig innsats ble i går kronet med seier: Hjulpet av småaksjonærene vant Kjell Almskog generalforsamlingen i Kværner, og kan puste lettet ut.