Almskog granskes

Kjell Almskogs disposisjoner som toppsjef i Kværner kan bli gjenstand for etterforskning av Økokrim. Det avhenger av de konklusjonene som et styreoppnevnt granskingsutvalg kommer med på nyåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget ledes av jusprofessor Kåre Lilleholt ved Universitetet i Bergen. Lilleholt sier at de har kommet et godt stykke på vei i sine undersøkelser, og at utvalget i løpet av de nærmeste ukene vil intervjue Kjell Almskog og flere andre personer.

- Vi håper å ha ferdig en grovanalyse på nyåret. Styret vil så avgjøre om vi skal gå videre på deler av materialet. Egentlig har vi jo tidsfrist fram til neste generalforsamling i mai, sier Lilleholt til Dagbladet.

I boka «Da Røkke tok Kværner», skrevet av Aftenposten-journalistene Steinar Dyrnes og Roar Valderhaug, kommer det fram at Kværner-bossen i sin tid kjøpte gardiner for 900000 kroner til sin bolig i London. Da han måtte gå fra jobben og tusenvis av arbeidsplasser sto på spill, krevde Almskog 600000 av gardinutgiftene tilbake. Da han ble nektet en slik kompensasjon, tok Almskog med seg gardinene til sin nye bolig.

Pensjonsavtale

Almskog, som fikk en pensjonsavtale verdt nærmere 50 millioner kroner da han sluttet, krevde også garantier for sin lønns- og pensjonsavtale mens han satt som konsernsjef. DnB ga etter flere forhandlinger en slik garanti overfor styret.

- Har du lest boka, Lilleholt?

- Nei, men jeg skal selvfølgelig gjøre det.

- Kommer dere til å se nærmere på gardinkravet og de private disposisjonene Almskog foretok seg som konsernsjef?

- Jeg kan ikke utelukke noen ting. Vi må selvfølgelig konsentrere oss om vårt mandat, det vil si at forvaltningen av selskapets interesser er det viktigste - og da snakker vi om litt større ting enn gardiner, men også om hvilken informasjon som ble gitt til marked og børs. Det blir også viktig å avklare ansvarsforholdene.

Etterforskning

- Kan disse undersøkelsene resultere i etterforskning fra Økokrim?

- På rent generelt grunnlag kan vi ikke utelukke noen ting, sier Lilleholt.

Også advokat Carl J. Hambro og Tore Fjell fra konsulentselskapet Harmark Consultans er med i utvalget som undersøker hva som skjedde internt i Kværner i den perioden Almskog satt som sjef.

KREVDE: Kjell Almskog kjøpte gardiner for 900000 da han var sjef i Kværner. Da han måtte gå, krevde han 600 000 kroner av disse pengene tilbake fra selskapet. Nå blir han gransket.