Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Almskog må nøye seg med 23,5 mill.

Hardkjøret mot Kjell Almskogs lukrative sluttavtale har gjort sterkt inntrykk på den avtroppende Kværner-sjefen. For en snau måned siden innså han det var umulig å beholde fallskjermen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kontaktet da styret for å si fra meg avtalen, sier den utskjelte konsernsjefen. Resultatet ble at de kontraktfestede to åra med etterlønn kuttes ut, slik at Kværner-konsernet sparer 16 millioner kroner.

- Jeg har stor forståelse for at det har kommet reaksjoner på fallskjermen. Selv om det har versert mange feilaktige tall, er det jo snakk om høye beløp i en situasjon hvor mange har tapt store penger, sier en ydmyk Kjell Almskog.

- Det er mange som har bidratt, dette er mitt bidrag til dugnaden, sier Almskog.

Pensjonen består

Selv om konsernsjefen, som formelt går av i morgen, sier fra seg to års etterlønn, beholder han sin svært gunstige pensjonsavtale.

Fram til han fyller 67 år, vil Almskog derfor motta rundt 23,5 millioner kroner.

Sluttavtalen er følgende:

 • Fra desember 2003 til han fyller 65 år i januar 2006, mottar Almskog ca. 12,5 millioner kroner (80% av basislønn).
 • Fra 2006 til fylte 67 år i 2008 mottar han ca. 11 millioner kroner (70% av basislønn).
 • Etter fylte 67 år er avtalen at han skal motta pensjon på 60 prosent av lønna. Utbetalinger fra andre arbeidsgivere skal trekkes fra Kværners ytelser.

  - Det tilsvarer den pensjonsavtalen jeg hadde i ABB, er Almskogs kommentar til den svært lukrative avtalen.

  37 mill. i lønn


  I sine tre år på toppen av Kværner har Kjell Almskog mottatt lønn og bonuser verd om lag 37 millioner kroner. Toppjobben han hadde i ABB, og ryktet som beste mann til jobben, plasserte ham i en fantastisk forhandlingsposisjon da han skulle rydde opp i Kværner. Resultatet ble høy lønn, rekordstor overgangssum, et omfattende bonusprogram og en gunstig pensjonsavtale.

  Dette har Kjell Almskog så langt mottatt i Kværner:

 • Samlet lønn siden tiltredelse høsten 1998: ca. 24 millioner.
 • «Sign-on-fee»: 8,9 millioner.
 • Utbetalt bonus: 4,2 millioner.
 • Sum: Rundt 37 millioner.

  - Vil bære frukter


  Almskog skal framover bistå Kværner som rådgiver.

  - Jeg skal være en medhjelper i en overgangsperiode.

  - Og deretter?

  - Jeg har ingen planer, men jeg er jo ikke akkurat vant til å jobbe 9 til 4. Den siste måneden har det vært helt texas, vedgår konsernsjefen, som ikke vil si hva han gjorde galt i Kværner.

  - Noe burde sikkert vært gjort annerledes, og mye vil bære frukter framover, men historiens dom vil jeg ikke si noe om nå.

SISTE DAG PÅ JOBB: I morgen fratrer Kjell Almskog jobben som konsernsjef i Kværner, der han i rundt tre år har tronet på toppen. Inntil videre fortsetter han som konsulent.
Hele Norges coronakart