Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aloha, Obama

Barack Obama slo Hillary Clinton på Hawaii og i Wisconsin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama har fortsatt demokratens varme valgvind i ryggen. I natt har han vunnet primærvalget i Wisconsin . Ved 05.30-tiden lå Obama an til 58 prosent av stemmene mot 41 prosent for rival Hillary Clinton når 81 prosent av stemmene var talt opp.

Rett før klokka ti norsk tid ble det klart at Obama også vant valget i Hawaii, staten der demokraten ble født.

Nå har fargede Obama støtte fra 53 prosent av hvite demokratiske velgere mot 41 prosent på supertirsdagen 5. februar, ifølge CNN.

Ifølge CNNs beregninger har nå Obama kontroll over 1337 delegater på demokratenes nominasjonsmøte - mot 1126 delegater for Hillary Clinton. I alt 4849 delegater møter på demokratenes nominasjon av presidentkandidat. Her er ikke delegatene fra Hawaii talt med, fordelingen av disse kommer senere i dag.

- Forandring er mulig

Med nattens første deltstatresultat har Hillary Clinton ikke greid å snu trenden. Siden supertirsdagen 5. februar har nå Barack Obama vunnet primærvalgene i ni strake delstater.

Mens Obama mottok resultatene fra Wisconsin - en av de «norske» statens i Midtvesten - var han allerede i gang i Houston med valgkampen for Texas.

- Forandringen vi søker, er fortsatt flere måneder unna, sa Obama til jublende tilhengere i Houston og understreket at kampen må fortsette.

image: Aloha, Obama

- Vi tror fortsatt på at forandring er mulig. Vi vet også at vi aldri har trengt det så mye som vi gjør nå, fremholdt han. 

Primærvalgene i Texas og Ohio 4. mars er to stater der Clinton bør vinne etter nattens nederlag. Selv var hun på Obamas hjemmebane i Ohio da resultatene fra Wisconsin tikket inn.

- Dette handler om å velge en president. Det handler ikke bare om ord, men om handling, understreket Clinton i sin tale til tilhengere i Youngstown i  Ohio da nederlaget i Wisconsin var et faktum.

- Det handler om å slå republikanerne i november.

McCain igjen

John McCain tar en ny seier i Wisconsin i kampen om republikanske nomisjonskandidater. Når nær 70 prosent av stemmene er talt opp ved 05-tiden, ligger McCain an til 54 prosent mot 37 prosent til Mike Huckabee og 5 prosent for Ron Paul. 

- Jeg vil kjempe hvert øyeblikk hver dag i denne kampanjen for å sikre at amerikanerne ikke blir forført av et veltalende, men tomt rop om foranding, sa McCain i natt.

- Vårt formål er å holde dette velsignede landet fritt, trygt, velstående og stolt. 
 

Anslaget til CNN viser at McCain nå har sikret seg 909 delegater av de 1191 han trenger for å sikre seg nominasjonen. Huckabee har 217.

Seinere på morgenkvisten kommer resultatene fra to andre delstater lengst i vest, Hawaii og Washington. Målingene kl. 05.35 viser at Obama også ligger i tet i Washington med 51 - 47 når 38 prosent av stemmene er talt opp.

Valget her er imidlertid ikke avgjørende for hvordan demokratenes delegater vil stemme på landsmøtet, dette ble avgjort på partimøter 9. februar, der Obama slo Clinton med 68 mot 31 prosent.

SEILER FRA: Barack Obama var på talerstolen i Toyota Center i Houston, Texas da seierssifrene fra Wisconsin tikket inn.
HJELPER MOR: Chelsea Clinton har holdt seg i bakgrunnen i valgkampen, men på Hawaii har hun vært aktiv flere dager i mor Hillarys kampanje, her i Wailuki. Hawaii-resultatene kommer i morgentimene.
NYTT TILBAKESLAG: Hillary Clinton var på talerstolen i Youngstown i Barack Obamas hjemstat Ohio da «baklengsmålene» rullet inn fra Wisconsin i natt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media