Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alpha Club anmeldt for pyramidespill

I går satte Lotteritilsynet og Økokrim en foreløpig stopp for Alpha Club Norge. Aksjeselskapet er anmeldt for pyramidespill, kontorene er endevendt av Økokrim, og selskapet er siktet for brudd på lotteriloven. En rekke norske kjendiser står i fare for å miste pengene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et sted mellom 2000 og 3000 medlemmer, har Alpha Club trolig omsatt for mellom 60 og 100 millioner kroner. I går slo Økokrim til mot klubbens lokaler i Karl Johans Gate i Oslo, og tok med seg dokumenter og annet bevismateriale for videre gransking. Klubbens konti har også blitt frosset for å hindre at verdier forsvinner.

Lotteritilsynet mener Alpha Club driver ulovlig pyramidespill, og har anmeldt Alpha Club. De ønsker at de ansvarlige blir etterforsket. Økokrim har etter anmeldelsen tatt ut siktelse mot «livsstilsklubben». Lotteritilsynet har pålagt klubben å stoppe den pyramidespilliknende vervingsvirksomheten omgående.

Kjendiser

TV2-traver og eksfotballproff Gøran Sørloth, hoppsjef Hroar Stjernen, OL-vinner og verdensmester i kombinert Fred Børre Lundberg og OL-sølvvinner Lasse Ottesen har vært medlemmer i Alpha Club.

Også skuespiller Martin Garfalk, kjent fra «Hotel Cæsar» har vært Alpha Club-medlem.

Dette er Alpha Club

Alpha Club er en internettbasert, internasjonal livsstil- og fordelsklubb. Den startet i Italia og eksisterer nå i over 20 land.
Mens det i Norge finnes mellom 2000 og 3000 medlemmer, finnes det 70 000 i Italia. Alpha Club tilbyr sine medlemmer billigere kvalitetsvarer, forsikringer, reiser og tjenester. Ved å verve medlemmer kan man tjene penger etter et slags pyramideprinsipp. For å bli med må man inviteres til et vervemøte av et medlem. Vevemøtet koster 350 kroner, og medlemsavgiften på 32 000 kroner må betales innen klokka 12 dagen etter møtet.

- Men jeg har sagt opp medlemskapet der, og har ingenting med Alpha Club å gjøre nå. Ellers har jeg ingen kommentar, sier han.

Også Hroar Stjernen har trukket seg ut.

- Jeg sluttet i dette for ett år siden, sier Stjernen.

- Føler du deg lurt?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier en ordknapp Hroar Stjernen til Dagbladet.

Leder i Forbrukerrådet, Per Anders Stalheim, er glad for at Alpha Club nå er under etterforskning.

- Det har vært et ras av klager fra medlemmer som føler seg lurt. Jeg er ikke overrasket over at politiet nå går til aksjon. Vi har anmeldte selv selskapet i vår, for ulovlig lotterivirksomhet, sier Stalheim.

Grunn til mistanke

Direktør for Alpha Club Norge, Patrizia Salvini, har tidligere uttalt at det er sunt for selskapet at de blir gransket.

- Man må tåle å bli testet, uttalte hun til Dagsavisen da Alpha Club i Italia ble satt under etterforskning i fjor. Alpha Club har vært etterforsket i en rekke land, blant annet Australia, New Zeland, og Brasil. Selskapet leverte ikke inn regnskaper i Norge i fjor.

- Jeg avventer mer informasjon fra norsk politi. Utover det har jeg ingen kommentar, sa Silvani til Dagbladet i går.

Lotteritilsynet og Økokrim mener at det er vervingen og de pengene som genereres gjennom nye medlemmer, som er hoveddelen av omsetningen.

- En vesentlig del av omsetningen knytter seg til verving av nye medlemmer, som igjen kan få anledning til å verve nye medlemmer og generere ny provisjon når han selv står på toppen av pyramiden, sier politiadvokat Roar Østby i Økokrim til Dagbladet.

Lotteritilsynet mener Alpha Clubs virksomhet bryter lotterilovens paragraf 16, som sier at det er forbudt å opprette eller delta i pyramidespill eller liknende tiltak. Loven har en strafferamme som kan gi bøter eller opp til tre års fengsel.

- Vi mener at de som har blitt medlem i Alpha Club ikke har blitt med på grunn av fantastisk flotte tilbud, men for å få rask gevinst. Vi har fått en rekke forespørsler, ofte flere daglig, der publikum lurer på om virksomheten har vært lovlig, sier avdelingsdirektør Elna Berge i Lotteritilsynet.

Korte frister

Både tilsynet og Økokrim har fått flere titalls henvendelser om Alpha Club, men ingen har så langt anmeldt klubben.

- Vi vet ikke om det finnes ofre i kjølvannet av Alpha Clubs virksomhet. Ofte er det vanskelig å stå fram og fortelle at man har blitt lurt. Gjennom media har det blitt kjent at kjendiser er medlemmer, og det er nok oftere lettere å verve nye medlemmer hvis man er kjendis. På vervemøtene skal det være stor stemning, og meget korte frister på å betale inn de 32000 kronene i medlemsavgift. Enkelte skal ha tatt opp lån i bank for å betale medlemsavgiften, sier Berge.

Hun mener også at det er ubesvarte spørsmål omkring hvorvidt det er skattet av inntektene Alpha Club og medlemmene har hatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!