Ålreit, men j..lig dyr!

Norge produserer verdens dyreste sauekjøtt. Hvert kilo subsidieres med over 60 skattebetaler-kroner før det når butikkdisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet har regnet ut tallene på bakgrunn av oppgaver fra bondeorganisasjonene og landbruksdepartementet. Tallene bekreftes av Norsk Sau- og Geitalslag.

I gjennomsnitt støttes sauekjøttet med mellom 60- 65 kroner per kilo.

Koster 120 kroner

Samlet subsidiering av sauehold ligger på 1,65 milliarder kroner.

Utsalgspris for hel slakt ligger på ca. 40 kroner kiloen. Pinnekjøtt i den andre enden av skalaen ligger på vel 100 kroner. En sannsynlig gjennomsnittspris per kilo vil ligge på minst 60 kroner.

Tar vi støtten per kilo og legger til prisen som forbrukeren må betale, koster hvert kilo sauekjøtt forbruker/skattebetaler 120- 130 kroner.

- Verdens dyreste

- Isolert kan man vel si at Norge har verdens dyreste sauekjøtt. Men vi er verdens dyreste på mange andre områder også. Dette er prisen vi må betale for å ha et levende Bygde-Norge. Og verdien av levende landsbygder har man aldri prissatt, satt opp mot et dødt og øde land, sier fagsjef i Norsk Sau- og Geitalslag, Arne Flatebø.

Han vedgår at sauenæringa har et opinionsproblem for tida, ikke minst etter at de fredede rovdyra kom tilbake i norsk fauna.

Store tap

Om få uker slippes ca. 2,4 millioner sauer ut på sommerbeite. Erfaringsvis vil mellom fem og seks prosent av dem aldri vende tilbake. I fjor ble alle tapsrekorder slått:

130000 sauer til en samlet verdi av ca. 130 millioner kroner ble tapt på beite sist sesong. 30000 sauer ble rovdyras bytte, mens 100000 forsvant av andre årsaker.

Bøndene krevde rovdyrerstatning for 50000 sauer og lam i fjor, og fikk innvilget for 30000. Økningen i rovdyrerstatning var på over 20 prosent.

Kilder: Norsk Sau og Geitalslag, Landbruksdepartementet, Direktoratet for Naturforvaltning

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer