TREND: Flere Hollywood-stjerner kastet seg på ASLs utfordring «Ice Bucket Challenge». Video: YouTube / Instagram / Facebook Vis mer

«ALS Ice Bucket Challenge»-donasjoner har ført til forskningsgjennombrudd

Har funnet et nytt gen forbundet med sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2014 flommet sosiale medier over av søkkvåte kjendiser som hadde fått en bøtte med kaldt vann helt over seg.

«ALS Ice Bucket Challenge» gikk ut på å filme at man får en bøtte med isvann over hodet, for så å legge det ut i sosiale medier med taggen «ALS - Ice Bucket Challenge».

Gjorde man det, sto man fritt til å nominere venner, familie eller bekjente til å velge mellom å utføre samme stunt eller å donere 100 dollar til ALS-foreningen, som kjemper mot den uhelbredelige og alvorlige nervesykdommen Amyotrofisk lateralsklerose.

Trenden ble startet av foreningen med hensikt om å samle inn mest mulig penger for å bekjempe sykdommen, men kjendisene som deltok ble også kritisert for å drive selvforherligende reklame.

Reklame eller ei, drøye to år senere har donasjonene ført til et gjennombrudd i forskningen.

Funnet gen

Forskere i Proejct minE , som drives med hjelp av isbøtte-donasjonene, la denne uka fram funnet av genet som som de mener står bak den degenrative nervesykdommen.

KLISSVÅT: Kim Kardashian måtte få Ellen DeGeneres til å helle vann over henne to ganger slik at hun fikk den perfekte selfien. Video: The Ellen Show, med tillatelse fra TV3 Vis mer

Genet har har fått navnet NEK1, og håpet er at genets genetiske variasjoner kan gi bedre informasjon om hvordan man skal skal forstå og potensielt behandle den arvelige sykdommen.

- Dette er veldig spennende, og viser at alle som har bidratt til «The Ice Bucket Challenge» hadde en innvirkning på forskningen. Oppdagelsen av dette nye genet vil hjelpe oss til å bedre forstå ALS, sier Brian Frederick, konserndirektør for kommunikasjon og utvikling ved ALS Association, til The Guardian.

Forskerne bak prosjektet var også kjapt ute og takket donasjonene fra «ALS Ice Bucket Challenge» for gjennombruddet.

- ALS Ice Bucket Challenge gjorde det mulig for oss å sikre finansiering fra nye givere. Dette transatlantiske samarbeidet støtter vår globale genjakt etter å indetifisere de genetiske driverne bak ALS, sier Bernard Muller, grunnleggeren av Project MinE og AlS-pasient til Inquistr.

Ønsker flere forskere

Mona Hytjanstorp Bahus, leder for Norsk støttegruppe for ALS, mener at oppdagelsen er et stort steg i riktig retning.

- Dette er oppløftende forskning. Jeg håper de finner en kur og stopper denne djevelske sykdommen, sier Bahus til Dagbladet.

Nå håper hun de gode nyhetene vil føre til at flere forsker på sykdommen.

- Hvis flere forskere kommer på banen er jeg helt sikker på at det vil komme et enda større gjennombrudd i nærmeste framtid.

Amyotrofisk lateralsklerose (ALS) er en jevnt økende sykdom som ødelegger de motoriske nervecellene i ryggmarg, hjernestamme og motoriske del av hjernebarken. ALS øker i omfang og stadig yngre mennesker blir rammet

FACEBOOK-TREND: Facbeook-gründer Mark Zuckerberg har på mange måter lagt grobunn for alle nettrendene som har herjet på Facebook. Nå har han hevet seg på en selv. Video: Mark Zuckerberg Vis mer