DEN SISTE FESTEN: Betsy Davis avsluttet livet sitt 24.juli i år, etter en to dager lang fest sammen med vennene sine og familien sin. Foto: Niels Alpert via AP / NTB scanpix
DEN SISTE FESTEN: Betsy Davis avsluttet livet sitt 24.juli i år, etter en to dager lang fest sammen med vennene sine og familien sin. Foto: Niels Alpert via AP / NTB scanpixVis mer

ALS-syke Betsy inviterte til en siste fest før hun begikk legeassistert selvmord. Der var det bare én regel: «Ingen grining foran meg»

En av de første som begikk legeassistert selvmord i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig i juli sendte ALS-syke Betsy Davis ut en e-post til sine nærmeste venner og familie. Der inviterte hun dem til en to dagers fest, med beskjed om at «disse omstendighetene er helt ulike alle festene du noen gang har vært på», skriver nyhetsbyrået AP.

Hun la også til at festen ville kreve emosjonell utholdenhet, og at det bare var én regel:

- Ingen grining foran meg.

Ny lov

Bakteppet for festen var ikke like hyggelig. 41 år gamle Betsy Davis hadde ALS, og arrangerte festen for å ta farvel med sine nærmeste.

Sykdommen gjorde at hun ikke lenger kunne utføre daglige gjøremål og hennes hjelpere måtte «oversette» hennes uklare tale for andre.

Hun ble en av de første som tok sitt eget liv under Californias nye lov om lege-assistert selvmord for dødssyke.

Niels Alpert, en av dem som var på festen, sier at det ikke var noen tvil om at de ville være der for henne, på tross av at det ville bli en tøff opplevelse.

- Ideén om å dra dit og tilbringe en nydelig helg som kuliminerer med selvmord, det er ikke en normal ting, ikke en normal hverdagslig hendelse. Bak all moroa, smilene og latteren vi delte den helgen var vissheten om hva som kom, sier Alpert.

- Avskjeden ble et kunstverk

Mer enn 30 av Davis' familiemedlemmer og venner møtte fram. Det ble servert drinker, pizza fra hennes favorittsjappe og hennes favorittfilm «The Dance of Reality» ble vist på rommet hennes.

Da tidspunktet for selvmordet nærmet seg, kysset de frammøtte henne farvel, samlet seg for et bilde og dro.

I en himmelseng ble Davis trillet ut i en åsside, der hun tok preparatene hun hadde fått forskrevet av legen sin.

- Det Betsy gjorde ga henne den vakreste døden noen person kunne ønske seg. Ved å ta kontrollen gjorde hun sin avskjed om til et kunstverk, sier Alpert.

Betsy Davis' søster, Kelly, sier at hun refererte til det som en «gjenfødelse».

- Det er åpenbart at dette var tungt for meg. Det er fremdeles tungt for meg. Det verste var at jeg måtte forlate rommet nå og da, fordi jeg var på gråten. Men folk forsto det. De forsto hvor mye hun led og at hun var tilfreds med avgjørelsen sin. De respekterte de. De visste at hun ønsket seg en gledelig anledning, skriver Betsy Davis i nettavisen Voice of San Diego.

Motstandere av loven

Men den nye loven som gjorde det mulig for Betsy Davis å begå legeassistert selvmord har sine motstandere. De mener at å fremskynde døden er moralsk galt.

De mener også at loven kan føre til at dødssyke pasienter blir presset til å ta livet sitt av sine nærmeste, noe de mener kan bli en utvei for folk som er uforsikrede eller er redde for høye medisinske regninger.

Ifølge Marilyn Golden i Disability Right Education & Defense Fund er det «millioner av mennesker i California som er truet av denne loven».

FEST: "Med rett til å dø" kalte Betsy Davis festen sin. Foto: Niels Alpert via AP / NTB scanpix
FEST: "Med rett til å dø" kalte Betsy Davis festen sin. Foto: Niels Alpert via AP / NTB scanpix Vis mer