AKTOR:  Politiadvokat Kåre Kalvå. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
AKTOR: Politiadvokat Kåre Kalvå. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Alt ansvar ligger hos sjåføren

Påstand om seks måneders ubetinget fengsel i Bjørkelangen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): Aktor, politiadvokat Kåre Kalvå, konkluderte utvetydig i sin prosedyre i Nedre Romerike tingrett i formiddag at alt ansvar for dødsulykken på Bjørkelangen i fjor vinter ligger hos den 48 år gamle tiltalte bilføreren.

Han la ned påstand om seks måneders ubetinget fengsel og tap av førerkort i fire år.

- Kanskje en streng påstand, oppsummerte aktor etter sin prosedyre

Tiril Bølger Huse (11) og Sara Holmedahl Sandsmark (13) mistet livet etter på blitt påkjørt bakfra mens de kjørte ponni lang riksvei 229 på ettermiddagen lørdag 11. januar 2014.

- Var godt synlige
- Selv om jentene ikke hadde refleksvest, var de godt synlige. De hadde lov til å være på veien, de lå godt til høyre og hesten var rolig, sa  aktor i sin prosedyre i dag.

Aktor mente ut fra det det som har kommet fram i etterforskningen og i retten at sjåføren hadde forsøkt en forbikjøring, antakelig fordi han hadde oppdaget jentene for seint.

- Farten i kollisjonsøyeblikket var  50 km/t eller litt over. Om farten har vært 60, 70 eller 80 før det - det er uaktsomhet uansett hvordan man snur og vender på det. Loven stiller ikke krav om at uaktsomme punkter skal konkretiseres, framholdt aktor.

 BESTEMMER SKYLD:  Tingrettsdommer Anja Bech flankert av meddommerne John Siljan Matssveen og Helle Beate Waage. I forgrunnen tekisk sakkyndig Arvid Aakre. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
BESTEMMER SKYLD: Tingrettsdommer Anja Bech flankert av meddommerne John Siljan Matssveen og Helle Beate Waage. I forgrunnen tekisk sakkyndig Arvid Aakre. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

Basert på tiltaltes reaksjoner etter ulykken konkluderer aktor med at sjåføren visste hva som hadde skjedd.

- Det er også mulig slik han har hevdet i retten, at han ikke husker noe nå. Det er vanlig, og to forskjellige saker, sa politiadvokat Kåre Kalvå.

- Han burde tilstått
Bistandsadvokat Christian Lundin, som representerer de etterlatte etter Sara Holmedahl Sandsmark, sa i sitt innlegg at ulykken bare kan ha skjedd på to måter: på grunn av manglende  oppmerksomhet/dårlg sikt eller foranlediget av forbikjøring.

Den tiltalte sjåføren har nektet straffskyld fordi han ikke husker noe.

 VENNINNER:  En siste hilsen til Sara og Tiril lagt ned på ulykkesstedet på Bjørkelangen dagen etter ulykken. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET.
VENNINNER: En siste hilsen til Sara og Tiril lagt ned på ulykkesstedet på Bjørkelangen dagen etter ulykken. FOTO: ENDRE VELLENE/DAGBLADET. Vis mer

- Det har vært vanskelig for de etterlatte at han ikke innrømmer hva han har gjort, og det har skapt problemer for en forsoning mellom partene, sa Lundin.

Krever erstatning
Han la ned påstand om erstatning til Saras foreldre etter rettens skjønn, og pekte samtidig på at Høyesterett har fastsatt et standardbeløp på 125 000 kroner for sammenlignbare tilfeller.

Også bistandsadvokat Frode Sulland, som representerer foreldrene til Tiril Bølger Huse, varslet i starten av sitt innlegg at han er opptatt av forsoning.

Han krever også erstatning til Tirils foreldre, etter rettens skjønn.

 PÅ ÅSTEDET:  Retten og alle involverte i ulykken på ulykkesstedet på riksvei 229 på Bjørkelangen sist fredag. Midt på bildet forsvarer til den tiltalte ulykkessjåføren, advokat Gunhild Lærum, og aktor, politiadvokat Kåre Kalvå. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
PÅ ÅSTEDET: Retten og alle involverte i ulykken på ulykkesstedet på riksvei 229 på Bjørkelangen sist fredag. Midt på bildet forsvarer til den tiltalte ulykkessjåføren, advokat Gunhild Lærum, og aktor, politiadvokat Kåre Kalvå. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Det er ingen tvil om at sjåføren så både jentene og hesten, slik han fortalte til fem personer i løpet av døgnet etter ulykken. Og han hadde to alternativer: ha kunne ha stoppet, eller kjørt ut til høyre, sa Sulland i retten.

Tiltaltes forsvar, advokat Gunhild Lærum, skal holde sitt innlegg for retten seinere i dag.