- Alt ble et hvitt inferno

LYNGEN (Dagbladet): Frank Valø (35) unnslapp døden med et nødskrik. Bilen hans ble feid ned i fjæra - sjøl berget han livet ved å flykte 400 meter over de buldrende snømassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Brått ble alt et hvitt og truende inferno, forteller han til Dagbladet.

Lurte døden - såvidt

Seint i går kveld senket den store stillheten seg over rasstedet Kjosen i Ullsfjorden. Tidligere på dagen møtte flere mennesker døden her, da naturkreftene slo til på nådeløst vis.

Hjemme i stua sitter Frank Valø i dyp ettertanke. Sammen med kone og sine barn. Akkurat nå setter familiefaren større pris på livet enn noen gang. Han lurte døden så vidt da snømassene kom.

Like etter klokka 13 i går fikk han telefon fra to av sine kamerater. De var fanget på yttersida av det første raset. De spurte om han kunne hente dem på andre sida av snømassene som blokkerte riksvei 91, meningen var at de skulle gå til fots.

Ønsket om å hjelpe sine venner kunne ha kostet ham livet. For akkurat da kom ras nummer to uten forvarsel.

- Mens jeg satt i bilen tenkte jeg på at det er farlig å være på dette stedet. Det gikk nemlig et skred akkurat her for tre år siden.

Han bestemte seg for kjøre bilen et stykke lengre fram på veien.

Snøen kom fossende


- Jeg parkerte foran hjullasteren og brøytebilen, som var der for å fjerne det første raset. I speilet la jeg merke til at de to sjåførene sto og pratet sammen utenfor kjøretøyene, sier han.

Så rakk han ikke å tenke stort mer. Plutselig kom snøen fossende nedover fjellsida nok en gang, med voldsom kraft. Valø satt inne i bilen sin.

Kom seg ut av bilen


- Alt gikk så uhyggelig fort. Jeg tenkte at «nå bærer det rett i sjøen». I neste sekund ble bilen sendt gjennom autovernet med et brak. Jeg klarte ikke å få opp døra med det samme, men etter noen forsøk kom jeg meg ut, sier han.

Han registrerte at bilen blir feid ned i fjæra. Hans eneste tanke var å få tak i hjelp.

- Jeg sleit meg fram 400 meter over raset. Mens jeg tok meg over de enorme snømassene la jeg merke to oransje skikkelser som lå og fløt i isvannet. Den ene var halvveis ute i fjorden, minst 200 meter fra land, sier han.

Han hoppet inn i brøytebilen, som ikke ble tatt av raset. Valø kjørte til nærmeste bebyggelse og ringte nødnummeret.

Han var den som varslet om tragedien som nettopp hadde inntruffet.

OVERLEVDE: Bilen ble tatt av raset, men Frank Valø unnslapp snømassene i siste øyeblikk.