«Alt dette er så fjernt. Akkurat som det ikke er virkelig»

Marit Skaiaa (58) fra Fredrikstad ligger på Sykehuset Østfold med kraftig lungebetennelse og venter på svar på om hun er smittet av legionellabakterien. Marit Skaiaa (58)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Alt dette er så fjernt. Det er akkurat som det ikke er virkelig, sier Marit Skaiaa om legionella-situasjonen. Dagbladet treffer henne på Sykehuset Østfold Fredrikstad, der hun har vært innlagt med kraftig lungebetennelse siden søndag.

-  Jeg ble syk på 17. mai. Utpå dagen måtte jeg bare kaste bunaden og stupe i seng. Det var akkurat som om kroppen var en eneste stor verkebyll - alt i kroppen verka. Så kom feberen. Jeg var sikker på at jeg hadde influensa. Jeg lå i senga og spiste paracet, sov og kaldsvetta, forteller 58-åringen. To dager etter gikk hun til legen.

Dro på legevakta

-  Fastlegen min visste ikke hva det var. Jeg fikk penicillin, og dro hjem igjen og sov videre. Så ringte ei venninne som hadde hørt om legionella-utbruddet, og sa at jeg måtte dra på legevakta, sier hun.

Det ble det konstatert at Fredrikstad-kvinnen har en kraftig lungebetennelse. Hun vet ennå ikke om hun er smittet av legionellabakterien.-  Jeg har ikke påvist legionella, men jeg får behandling som om jeg skulle ha det. Jeg var helt uttørka da jeg kom inn, og først sa legene at de ikke kunne påvise noe ut fra urinprøve. Jeg har tatt ny blodprøve og får kanskje svar i dag, sier Skaiaa.

Bekymret for barna

-  Jeg er jo litt redd for dette, men jeg tenker mest på barna og barnebarna mine. Jeg mistet moren min i desember, og barnebarnet mitt var veldig knyttet til henne. Han spurte moren sin: «Skal Ninni også dø nå?», sier Marit Skaiaa.

58-åringen får intravenøs antibiotikabehandling på sykehuset, og i går merket hun bedring.

 VENTER PÅ SVAR:  Marit Skaiaa (58) vet ikke om hun er smittet av legionellabakterien. Hun ligger på Sykehuset Østfold Fredrikstad med kraftig             lungebetennelse. -  Jeg føler jeg er på oppadgående, sier hun. I bakgrunnen venninna Lill Bente Larsson. Foto: John Terje Pedersen
VENTER PÅ SVAR: Marit Skaiaa (58) vet ikke om hun er smittet av legionellabakterien. Hun ligger på Sykehuset Østfold Fredrikstad med kraftig lungebetennelse. - Jeg føler jeg er på oppadgående, sier hun. I bakgrunnen venninna Lill Bente Larsson. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

-  Jeg føler at jeg er på oppadgående. I motsetning til mandag er det stor forskjell. Feberen er borte, og jeg tenker bare på å bli frisk og komme hjem. Da skal jeg bli virkelig frisk, og passe godt på meg selv og ikke begynne å jobbe for tidlig, sier Skaiaa, som er forsikringsrådgiver i Sparebank 1.

Marit Skaiaa bor på Rolvsøy i Fredrikstad. Hun lurer også på hvor smitten stammer fra.

-  Jeg bor i nærheten av Østfoldhallen, og jeg har vært på jobb i Fredrikstad. I pinsen var jeg på hytta på Hvaler, forteller Skaiaa, som ønsker å rose personalet på sykehuset.

-  Maken til behandling skal du lete lenge etter, sier hun. Venninna Lill Bente Larsson (48) er på besøk. Hun synes situasjonen i Østfold er vemmelig.

-  Man får en følelse av maktesløshet. Det er jo ingenting man kan gjøre, sier Larsson.

Fem personer, fire kvinner og en mann, er døde etter at det brøt ut legionella i Østfold.

Toppen nådd?

Totalt er 37 personer smittet av legionellabakterien, tre av dem er bosatt andre steder i landet, men har vært på besøk i Østfold. Fire ligger i respirator, ytterligere fire er alvorlig syke, men to av dem beskrives som på bedringens vei. Totalt er nå 87 personer innlagt.

-  Vi må ta høyde for at flere har legionella, sier sykehusets beredskapssjef Per Engstrand. Helsemyndighetene var likevel optimister i går.

-  Det ser ut som om toppen er nådd, men vi kan ikke være sikre på det, sier Geir Stene-Larsen, direktør ved Folkehelseinstituttet. Helseminister Ansgar Gabrielsen besøkte sykehuset i går.

-  Krisesituasjon

-  Det er et faktum at vi er i en situasjon som må betegnes som en krisesituasjon, sier Gabrielsen. Helseministeren satt i møter med sykehusledelsen i går. I tillegg besøkte han pasienter som er smittet. Mellom 10 og 15 pasienter ble i går flyttet til sykehus i Oslo og Buskerud for å frigjøre sengeplasser på sykehuset i Fredrikstad. En av disse pasientene lå i respirator. De resterende er i hovedsak personer med andre diagnoser enn lungebetennelse, ifølge informasjonsrådgiver Stian Lindbøl ved sykehuset.