Derfor kler vi oss ut på Halloween

Alt du lurer på om Halloween

Hvorfor feirer vi egentlig Halloween, og hvorfor kler vi oss ut i skumle kostymer? Her er svarene på alt du lurer på om festdagen.

HALLOWEEN I NORGE: I Norge er Halloween en relativt ny festdag. Den opprinnelige Haloween-feiringen stammer fra irske og britiske innvandrere til USA. Foto: Aleksander Andersen/NTB
HALLOWEEN I NORGE: I Norge er Halloween en relativt ny festdag. Den opprinnelige Haloween-feiringen stammer fra irske og britiske innvandrere til USA. Foto: Aleksander Andersen/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 31. oktober feires Halloween. Kanskje du planlegger en skummel kveld på byen, en «knask eller knep»-runde i nabolaget eller en rolig kveld hjemme med en film i skrekksjangeren.

Uansett hvordan du skal markere dagen har Dagbladet samlet alle nyttige fakta om Halloween.

Vi har pratet med Rune Blix Hagen, som er landets fremste ekspert på hekseforfølgelse i Norge. Han er førsteamanuensis og hekseforsker ved Universitetet i Tromsø.

Her svarer han på de mest stilte spørsmålene om Halloween:

Hva er Halloween?

Halloween er en overgang fra en årstid til en annen. Det er opprinnelig en keltisk folketro og høstfest. Tradisjonen tro markerer halloween et nytt år. Det er også en urgammel takksigelsesfest. Hvor man gir en takk til sommeren med ønske om en fruktbar gjenkomst, og et velkommen til vinteren. I denne overgangen skal det være lettere for åndene og de døde å besøke de levendes verden.

Hvorfor er feiringen i slutten av oktober?

Det er fordi Halloween markere at vi går inn i en vintermåned. Det som er litt spesielt med Halloween akkurat i år er at den faller på samme dag som vi snur klokka fra sommertid til vintertid. Som egentlig er en perfekt dag å feire halloween på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer