Derfor kler vi oss ut på Halloween

Alt du lurer på om Halloween

Hvorfor feirer vi egentlig Halloween, og hvorfor kler vi oss ut i skumle kostymer? Her er svarene på alt du lurer på om festdagen.

HALLOWEEN I NORGE: I Norge er Halloween en relativt ny festdag. Den opprinnelige Haloween-feiringen stammer fra irske og britiske innvandrere til USA. Foto: Aleksander Andersen/NTB
HALLOWEEN I NORGE: I Norge er Halloween en relativt ny festdag. Den opprinnelige Haloween-feiringen stammer fra irske og britiske innvandrere til USA. Foto: Aleksander Andersen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 31. oktober feires Halloween. Kanskje du planlegger en skummel kveld på byen, en «knask eller knep»-runde i nabolaget eller en rolig kveld hjemme med en film i skrekksjangeren.

Uansett hvordan du skal markere dagen har Dagbladet samlet alle nyttige fakta om Halloween.

Vi har pratet med Rune Blix Hagen, som er landets fremste ekspert på hekseforfølgelse i Norge. Han er førsteamanuensis og hekseforsker ved Universitetet i Tromsø.

Her svarer han på de mest stilte spørsmålene om Halloween:

Hva er Halloween?

Halloween er en overgang fra en årstid til en annen. Det er opprinnelig en keltisk folketro og høstfest. Tradisjonen tro markerer halloween et nytt år. Det er også en urgammel takksigelsesfest. Hvor man gir en takk til sommeren med ønske om en fruktbar gjenkomst, og et velkommen til vinteren. I denne overgangen skal det være lettere for åndene og de døde å besøke de levendes verden.

Hvorfor er feiringen i slutten av oktober?

Det er fordi Halloween markere at vi går inn i en vintermåned. Det som er litt spesielt med Halloween akkurat i år er at den faller på samme dag som vi snur klokka fra sommertid til vintertid. Som egentlig er en perfekt dag å feire halloween på.

TÅRER: Hestebonden Ole-Johan Dyste bryter sammen etter at frierne Anne og Hilde trekker seg fra programmet i kveldens episode av «Jakten på kjærligheten». Foto: TV2 Vis mer

Hvor stammer denne tradisjonen fra?

Den opprinnelige Halloween-feiringen stammer fra irske og britiske innvandrere til USA. Dette skjedde på midten av 1800-tallet. Da tok de med seg den hedenske tradisjonen, som gradvis har blitt tilført en amerikansk vinkling.

Hvorfor er Halloween så skummelt?

Det har sammenheng med den opprinnelige hedenske tradisjonen. Halloween er en åpning mellom vår jordiske verden og de avdødes sjeler, hvor man kan komme i kontakt med de døde. Magien er sterkere på denne dagen. Denne gamle troen gjenspeiles i hvordan vi feirer dagen i dag, med blant annet skrekkfilmer, skumle kostymer og pynt

De som trodde på magi før i tida, brukte den på Halloween. De samlet også urter og hellig vann som man kunne bruke resten av året. Det finnes flere eksempler på at magi var forbudt å bruke på Halloween. Blant annet hadde dansk/norsk lovgivning en klar bestemmelse om at man ikke måtte bruke magi på «visse dagers utvelgelse», som blant annet betydde forbud på Halloween. Brøt de dette kunne de få straff som bøter eller fengsel.

Hvorfor heter det egentlig Halloween?

AVDØDES SJELER: Halloween er en åpning mellom vår jordiske verden og de avdødes sjeler. Foto: Creative Touch Imaging/ NTB
AVDØDES SJELER: Halloween er en åpning mellom vår jordiske verden og de avdødes sjeler. Foto: Creative Touch Imaging/ NTB Vis mer

Fordi Halloween er kvelden før «All Hallows day». På norsk er det kvelden før allehelgensdag. Allehelgensdag er en markering og fest for alle avdøde slektninger og venner. Dagen stammer fra kristen tradisjon, og markeres ofte med levende lys på gravene.

Hvorfor feirer vi Halloween i Norge?

I Norge er det en relativt ny festdag. Vi begynte å feire Halloween rundt år 2000. Da fanget barn og unge først opp tradisjonen. De er voksne nå og kan da viderefører denne tradisjonen videre til sine barn.

Det er forskjellige årsaker til at festdagen nådde Norge. Først og fremst er det kommersielle krefter og næringslivet som har fanget den opp, noe som utvider markedet for Halloween i Norge. Det er også en sterk tradisjon i USA, som vi har blitt preget av.

En annen ting er Harry Potter-effekten. Harry Potter-filmene og -bøkene tok verden med storm, også i Norge. Dette skjedde på samme tidspunkt som vi oppdaget Halloween. Det har nok noe med fascinasjonen vår for det magiske å gjøre.

Er nordmenn fortsatt skeptiske til tradisjonen?

Det er nok fortsatt noen nordmenn som er skeptiske til å feire Halloween. Det er en ny tradisjon som kanskje ikke har smittet av på de eldste. Kulturelt sett stammer ikke denne festdagen fra nordisk kultur. Den har også en hedensk og lite kristelig bakgrunn.

Hvorfor deler vi ut godteri?

Dette stammer fra det amerikanske og det kommersielle ved Halloween. Ifølge den hedenske tradisjonen var rotfrukter, nøtter og urter det barna ønsket seg denne dagen. Dette gjorde de for å sette pris på hva man kunne høste i sommertida. Godteri er blitt en del av Halloween-feiringen i nyere tid.

Hvorfor kler man seg ut på Halloween?

Tradisjonen om å kle seg ut på Halloween er eldgammel i Irland og i Skottland, og er knyttet til den keltiske tradisjonen. Vi ser at noen av disse gamle trekkene gir uttrykk i kostymene vi bruker i dag. De bærer preg av dødens verden, trolldom og hekserier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer