Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt du vet om astrologi er feil

Se hvilket stjernetegn du egentlig er.

ASTROLOGI: Noen amerikanske astronomer mener at stjernetegnenes datoer må justeres. Foto: NASA/Reuters
ASTROLOGI: Noen amerikanske astronomer mener at stjernetegnenes datoer må justeres. Foto: NASA/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du er av typen som sjekker horoskopet nøye før du tar viktige avgjørelser, kan det hende du bør lese resten av denne artikkelen sittende.

Noen andre som bryr seg med stjerner og planeter har nemlig gitt astrologien et skudd for baugen.

Presesjon Med bakgrunn i den såkalte presesjonen av jordaksen mener den amerikanske astronomen Parke Kunkle fra Minnesota Planetarium Society at stjernetegnene, eller dyrekretsen som den også kalles, må justeres.

Ditt astrologiske tegn bestemmes av posisjonen til sola den dagen du blir født. Men presesjonen har nemlig gjort at stjernetegnene har forflyttet seg med omtrent en måned over de siste 2000 årene.

- Det betyr at når astrologer sier at solen står i fiskene, er den ikke egentlig i fiskene, sier Kunkle ifølge Time.

Ifølge Kunkle må stjernetegnene, som også kalles dyrekretsen eller zodiaken, plasseres innenfor nye datoer for at alt skal stemme (se faktaboks).

Løve eller kreps? Det er nemlig godt mulig at når du har studert ditt eget horoskop, så har du i virkeligheten lest deg opp på noen annens skjebne.

Har du gått og trodd at ditt stjernetegn var Løven, kan det godt hende du faktisk er kreps.

Forandringene på nattehimmelen betyr at dersom man hadde blitt født 16 000 år fra nå ville stjernetegnene vært forflyttet hele seks måneder fra det astrologien nå opererer med.

Ikke enig Praktiserende astrolog og astrologisk fagredaktør i magasinet Medium Christian Paaske deler ikke Kunkles oppfatning om at stjernetegnene må få nye datoer.

- Dette er bare sprøyt fra ende til annen. Vestlig astrologi bruker ikke stjernetegnene på himmelen, men en symbolsk inndeling av ekliptikken, altså jordens bane rundt solen, sier Paaske.

- Helt enig i at astrologi er bare tull, men det er tull som virker. Derfor var noen av vår kulturs aller største vitenskapelige genier astrologer, Kepler og Newton for å nevne noen. Men mot dumheten kjemper selv gudene forgjeves.

Pseudovitenskap Det er en kjent sak at astrologien er utsatt for vitenskapelig kritikk. Den har således fått status som pseudovitenskap og overtro.

Sett bort fra at det åpenbart virker spekulativt å forutsi personlighetstrekk ut i fra posisjonene til himmellegemer, har astrologien hatt sine problemer helt i fra starten.

Babylonerne brukte i begynnelsen 13 konstellasjoner, men ville ha bare 12. Dermed kastet de ut Ophiuchus, også kjent som Slangebæreren.

Vekten kom heller ikke med i bildet før rundt hundre år før Kristus.

Konstellasjonen Ophiuchus representerer en mann som kjemper mot en slange og deler slangen i to deler. Det er det eneste stjernetegnet som representerer et menneske, ifølge Time.

Drømmetyder Ophiuchus er knyttet til Josef i bibelen samt Imhotep, som var en egyptisk arkitekt og lege fra det 27. århundre før Kristus som ble opphøyd til guddom.

Som Imhotep er Ophiuchus ansett som en helbreder og doktor i medisin eller vitenskap. Ophiuchus søker kunnskap og opplysning og ventes å oppnå en høy posisjon i livet.

Som Josef er han en tyder av drømmer og forutanelser. Han misunnes av sine likemenn og er godt likt av autoriteter.

De medisinske tegnene æskulapstaven og merkurstaven caduceus er basert på stjernebildet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling