Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt eksploderer nå. Og da mener jeg i positiv forstand

Modning to-tre uker før tiden over hele Sør-Norge. Og nå kommer krisetiltak for bønder.

FINNSKOGEN FREDAG: Moltene bugner, ja noen steder er de i ferd med å bli overmodne, rapporterer lokalkjente. Foto: Privat.
FINNSKOGEN FREDAG: Moltene bugner, ja noen steder er de i ferd med å bli overmodne, rapporterer lokalkjente. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenkt å sjekke ut de hemmelige moltemyrene sånn etter sommerferien og før elgjakta som vanlig ?

Ikke denne sesongen, nei. Kom deg ut i skogen nå! Eller ut i åkeren og inn i bærdisken, for den saks skyld.

- Alt eksploderer nå. Og da mener jeg i positiv forstand. Vi får meldinger fra overalt i sommervarme Sør-Norge om at alle de kjente bærslagene blir modne to-tre uker tidligere enn en normalsesong.

- Det samme hører vi om kantareller og annen sopp, melder en begeistret Toril Gulbrandsen ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

FYLL OPP SPANNET: Rødgult og lekkert fra Finnskogen fredag. Foto: Privat.
FYLL OPP SPANNET: Rødgult og lekkert fra Finnskogen fredag. Foto: Privat. Vis mer

Den matfaglige rådgiveren har sett med egne øyne at det bugner i skog og åker i hjemtraktene på grensen mellom Akershus og Oslo.

Og Dagbladets rutinerte molteeksperter i Hedmark kommer med lekre bilder og lovende rapporter fredag fra Grue på Finnskogen fredag.

Nøyaktig sted er selvfølgelig hemmelig, slik det skal være.

Overmodent

- Her er bra med molter, noe allerede så overmodent at bærene begynner å bli grå. Men også mye fin, stor kart igjen. Det ser ikke ut som moltene er preget av tørken vi opplever i år. Det er vanlig «Finnskog-størrelse», rapporterer de kyndige vitnene.

Og faglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret kommer med tilsvarende rapporter for bringebær, blåbær og de andre lekkerbiskene.

De har ikke tørket bort i sommerheten i sør.

Og jammen er de like gode som en vanlig sesong også.

Grå, men søte

Opplysningskontoret har hørt noen «rykter» og fått noen spørsmål om det er noe rart med bringebær i sommer.

Flere steder har publikum reagert at bringebærene virker litt rødgrå i fargen.

- Vi er ikke helt sikre på om det med fargenyansene kan skyldes ekstra mye sol. Men vi er sikre på at gråbærene er like gode på smak, slår hun fast.

Og den ferskeste prognosen for epler og moreller tegner også bra.

Fruktlageret i Hardangervidda kom med en oppmuntrende statusrapport for få dager siden.

Krisetiltak for bøndene

Situasjonen er derimot kritisk for norske bønder, som opplever den verste sommertørken siden 1947. Nå innfører landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) flere hastetiltak.

Fra og med 13. juli innfører Landbruks- og matdepartementet nulltoll for bøndenes import av høy og halm.

UNDER HALV AVLING: Bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta i Akershus driver med korn, melk og kjøtt. Han har fått meldinger på telefonen som "bondefaen" og "sofabonde" etter at han tidligere i uka fortalte om mindre enn halv avling. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
UNDER HALV AVLING: Bonde Lars Halvor Stokstad på Kløfta i Akershus driver med korn, melk og kjøtt. Han har fått meldinger på telefonen som "bondefaen" og "sofabonde" etter at han tidligere i uka fortalte om mindre enn halv avling. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix. Vis mer

I tillegg vil bønder som slår korn og lager grovfôr, likevel få arealtilskudd for korn.

Departementet vil også ha raskere saksbehandling for erstatningskrav, med mål om utbetaling innen utgangen av 2018. Bøndene kan her forskuttere inntil 50 prosent av erstatningen.

Departementet understreker at det ikke er krav for kommuner å kontrollere arealer der erstatningskrav har forekommet, og at områder som er rammet av tørke, er tilstrekkelig dokumentasjon for erstatningskrav, skriver NTB.

Mens husdyrbøndene sliter med å skaffe fôr til dyra sine, fortviler kornbønder over ødelagte og små avlinger. Bondelaget har kalt situasjonen «prekær».