Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske turister i Spania:

- Alt er annerledes

Søndag åpnet Spania dørene for europeiske turister. Med over 28 000 døde som følge av coronaviruset, tar landet klare forholdsregler.

ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

TORREVIEJA (Dagbladet) - Jeg har savnet deg så!

Gjensynsgleden er stor når Irene Primstad og Reidun Bøyum Foss endelig møtes igjen under den spanske sola søndag ettermiddag.

Førstnevnte er eier av restauranten La Luna i Torrevieja-distriktet, og har denne våren levd ukevis under et nærmest totalt portforbud og en minimalt sosial kontakt utover egen husstand.

Sistnevnte kunne endelig pakke ut kofferten i egen bolig i sin årelange feriefavoritt, da Spania søndag igjen åpnet dørene for europeiske turister.

ENDELIG TILBAKE: Reidun Bøyum Foss fra Sogndal kunne endelig pakke ut kofferen i feriehuset i Spania søndag. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
ENDELIG TILBAKE: Reidun Bøyum Foss fra Sogndal kunne endelig pakke ut kofferen i feriehuset i Spania søndag. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

- Et kjempesavn

Allerede lørdag gikk det første vanlige ruteflyet fra Gardermoen til Spania, nærmere bestemt Alicante, og også søndag morgen gikk det et SAS-fly til feriefavoritten. Flere nordmenn Dagbladet møter i Torrevieja har ventet til nettopp søndag - i frykt for å bli avvist i grensekontrollen og returnert med samme fly hjem igjen.

Mens Torrevieja vanligvis kryr av turister i sommermånedene, er det i dag en helt annen by enn det vanligvis er i juni måned.

- Alt er annerledes. Alt, skyter Primstad inn.

- Det er nesten ikke folk, selv om det nå oppleves som en stor forskjell fra få uker siden. Og skal du i en butikk eller liknende, må du gå med munnbind.

- Nesten ikke folk

Men selv om Spania har åpnet grensene for turister, og karanteneplikten ved innreise er opphevet, er ikke alt som det bruker å være.

Byens politi er tydelig til stede for å påse at smittereglementet blir overholdt av turister, så vel som fastboende. Bøtene lyder på 100 euro, altså i overkant av 1000 kroner. Det er en sum som utvilsomt svir på coronarammede privatøkonomier.

Torreviejas strender åpnet først i forrige uke. Men heller ikke strendene er som de pleier.

Badegjestene blir delt inn i ulike soner ved hjelp av tydelige blå skillelinjer i sanden. Dagbladets reportere får forklart at hver enhet får sin plass, og at det dermed er en klar begrensing på antall gjester på strendene.

I tillegg er det en såkalt transittsone, samt en omkring fem meter bred gangsone mellom de sol-lystne badegjestene og Middelhavet.

- Et savn

Bøyum Foss forteller til Dagbladet at hun har flyttet sommerens Spania- billetter hele tre ganger, i takt med endringene i det spanske innreisereglementet.

Som lærer ved Kvåle ungdomsskole i Sogndal, er sommerferien lang og god. Mest mulig av denne tida tilbringes i huset i Orihuela Costa, sammen med ektemannen og de yngste barna. Snart kommer også de eldre barna til ferieboligen i populære Valencia.

Vanligvis tilbringes også de kortere skoleferiene her nede, men coronaviruset satte en bråstopp for reisene sørover i år.

ÅPNER: Dagbladet-reporter Ingunn Dorholt opplyser om at de ikke sjekket temperaturen på innreisende i Alicante, nå som de endelig har åpnet landet sitt for Norge. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Det har vært et kjempesavn, innrømmer Bøyum Foss.

Et ektepar fra Ålesund var også blant dem som reiste til Alicante søndag. Til Dagbladet forteller ekteparet at de har hatt bolig i Alicante siden 1986, men dro hjem som følge av pandemien i mars.

- Vi skulle egentlig ha vært i Spania noen måneder allerede, men sånn ble det ikke. Nå skal vi bli her i tre uker, forteller de til Dagbladet.

Ekteparet har ikke reist ned tidligere, ettersom de ikke ville slippe inn før grenseåpningen søndag.

FÅ TURISTER: Selv om landet nå har åpnet opp igjen grensene, er Torrevieja fortsatt særs rolig til å være juni måned. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet
FÅ TURISTER: Selv om landet nå har åpnet opp igjen grensene, er Torrevieja fortsatt særs rolig til å være juni måned. Foto: Embla Hjort-Larsen/ Dagbladet Vis mer

Ikke bekymret

På flyplassen må alle levere detaljerte skjemaer om flyreise, bosted i hjemlandet, bosted under oppholdet i Spania, samt kontaktinformasjon på pårørende dersom man skulle bli syk.

Ved ankomst på hotellet ble også temperaturen målt på Dagbladets reportere.

Og smittevernreglementet er der for en grunn.

Med nesten 300 000 påviste smittetilfeller og over 28 000 dødsfall på landsbasis, er det liten tvil om at Spania frykter en oppblomstring av coronaviruset. Statsminister Pedro Sanchéz har derfor oppfordret spanjolene til fortsatt å være forsiktige, selv om restriksjonene lettes.

Selv om Valencia har sluppet billig unna sammenliknet med regioner som Madrid, er viruset slett ikke borte.

Likevel er ikke Bøyum Foss nevneverdig bekymret for å skulle bli smittet.

- Det har nok en sammenheng med at verken jeg eller noen i familien min er i direkte faresone i den forstand. Derfor har jeg heller ikke følt meg truet av coronaviruset, forklarer hun og legger til:

- Jeg føler på smittefaren litt på samme måte som jeg gjør i Norge. Også her nede er vi mye hjemme i eget hus. Vi er i tillegg en stor gjeng fra Sogndal her nede, så vi er omtrent den samme kohorten som vi ville vært hjemme, sier Bøyum Foss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!