Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Iran-krisa:

- Alt er bra!

Natt til onsdag ble amerikanske styrker i Irak angrepet med ballistiske missiler fra Iran. Angrepet regnes som hevn for drapet på Qasem Soleimani.

MISSILER: Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at norske soldater i Irak var under angrep. Vis mer Vis mer

Natt til onsdag uttaler president Donald Trump seg på Twitter om Irans rakettangrep mot amerikanske styrker i Irak.

- Alt er bra. Fra Iran ble det avfyrt missiler mot to militærbaser i Irak. På nåværende tidspunkt undersøker vi hvorvidt noen er blitt skadd eller drept. Så langt, så bra!

- Vi har det kraftigste og best utstyrte forsvaret i verden – med god margin! Jeg vil gi en uttalelse i morgen tidlig.

På Twitter uttaler Irans utenriksminister, Javad Zarif, at angrepet var proporsjonalt, og gjort i selvforsvar. Videre bekrefter han at angrepet var et svar på USAs «feige angrep mot iranske borgere og høytstående tjenestemenn».

- Vi ønsker ikke eskalering eller krig. Men vi vil forsvare oss mot ethvert angrep.

ANGRIPER: Disse bildene blir nå spredt på sosiale medier. Flere, inkludert Iransk statlig TV, hevder bildene skal vise missiler på vei inn mot en flybase i USA. Vis mer

Overvåker situasjonen

Natt til onsdag bekreftet Pentagon at Iran har avfyrt «over et dusin ballistiske missiler» mot militærbaser i Irak med amerikanske styrker.

På iransk statlig TV ble angrepet omtalt som et hevnangrep for drapet på general Qasem Soleimani, som ble utført på ordre fra president Trump i forrige uke.

Både flybasen Ain al-Asad og en militærbase i Erbil ble rammet av angrepet.

Norske soldater rammet

På al-Asad befinner det seg omkring 70 norske soldater. Forsvaret bekrefter overfor Dagbladet at norske styrker har rapportert om nedslag ved basen.

- Jeg kan bekrefte at våre soldater rapporterer om at det har vært nedslag i flybasen der hvor norske soldater bor. Vi har ikke flere detaljer rundt hendelsen på nåværende tidspunkt. Det har ikke kommet meldinger om at nordmenn skal ha kommet til skade, sier pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, Brynjar Stordal, til Dagbladet.

Vil vurdere svar

Pentagon har uttalt at de vil vurdere et svar.

- Mens vi vurderer situasjonen og vårt svar på angrepet, vil vi sette i gang nødvendige tiltak for å forsvare amerikanske styrker, partnere og allierte i regionen, uttaler Pentagon.

Foreløpig er ingen blitt meldt skadd eller omkommet som følge av angrepet.

Forbyr flygninger

Amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) forbyr amerikanske luftfartøy å operere i luftrommet over Irak, Iran, Persiabukta og Omanbukta.

- FAA vil overvåke situasjonen i Midtøsten nøye. Vi vil fortsette å samarbeide med våre nasjonale sikkerhetspartnere, samt dele informasjon med amerikanske luftfartsselskaper og utenlandske luftfartsmyndigheter.