Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Alt er løgn

Rahila Iqbals storesøster (23) tar bladet fra munnen. I et eksklusivt intervju forteller hun for første gang om tapet av søsteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Når jeg leser norske aviser og ser på nyhetene, kjenner jeg ikke igjen familien min. Mediene farer med den ene løgnen etter den andre. Faktum er at vi elsket Rahila og aldri kunne skadet henne, sier storesøsteren opprørt.

Rahila Iqbal omkom i en bilulykke 1. juni, da bilen hun satt i havnet i en vannkanal ved landsbyen Randheer. Tilbake sitter søsteren og savner ei glad og munter jente som fikk alle til å smile.

Dagbladet møter henne på et kontor i Oslo sentrum. Hun vil ikke bli tatt bilde av og velger aliaset «Yasmin» for å skjerme familien.

-  Hvorfor velger du å snakke ut nå?

-  Jeg har sett meg lei på den ensidige dekningen av min søsters død. Nå vil jeg ta et endelig oppgjør med alle løgnene som er satt ut om min familie, sier storesøsteren.

-  Vi har ikke hatt det lett etter at vi mistet Rahila. Familien er knust, og vi har ikke engang fått sørge i fred. Jeg føler at mediene har invadert livene våre og skriver om ting som rett og slett er feil, sier Yasmin - med adresse til spekulasjonene rundt søsterens død.

Snakket med Rahila

Yasmin har hatt ansvaret for sine tre yngre søsken i tida etter at faren, Azhar Iqbal, reiste til Pakistan for å delta i Rahilas begravelse. Han sitter nå fengslet sammen med morfaren og familiesjåføren, tiltalt for å ha drept Rahila. Attføringspengene til faren er stoppet, så familien er uten inntekt. Yasmin må forsørge sine søsken inntil sosialkontoret behandler saken deres. Hun forteller om sjokket over å miste Rahila og den tunge tida som fulgte.

 -  MEDIENE LYVER:  -  Vi elsket Rahila og kunne aldri skadet henne, forteller storesøsteren til Rahila Iqbal til Dagbladets journalist. Foto: Rune I. Myhre
- MEDIENE LYVER: - Vi elsket Rahila og kunne aldri skadet henne, forteller storesøsteren til Rahila Iqbal til Dagbladets journalist. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

-  Jeg trodde ikke det jeg hørte. Plutselig var Rahila borte. Det tyngste var å forklare yngstemann hva som hadde skjedd.

Yasmin snakket med Rahila noen timer før hun omkom i det som foreløpig ser ut som en bilulykke. Hun forteller om en munter lillesøster som gledet seg til å shoppe den skjebnesvangre dagen.

-  Rahila fortalte at hun gledet seg til å besøke søsteren til Kashif Basharat (sjåføren, red.anm.). De var bestevenner, og de skulle ut og shoppe klær. Hun hørtes så glad ut, minnes Yasmin.

Det skulle være siste gang storesøsteren hørte stemmen til Rahila. Hun omkom i det som familien hevder var en bilulykke, men som den separerte mannen mener var et æresdrap. Det får storesøsteren til å se rødt.

-  Hvordan kan han framstille dette som et æresdrap? Jeg blir sint når jeg tenker over hvilken belastning anklagene hans har vært for oss, sier Yasmin.

Anstrengt ekteskap

Ifølge storesøsteren levde Rahila Iqbal et turbulent liv det siste året.

Det hele startet da Rahila fulgte hjertet og valgte å gifte seg mot familiens vilje. Familien var sterkt imot ekteskapet mellom Rahila og mannen som tilhørte en sekt som ikke blir ansett som muslimer av majoriteten av det pakistanske samfunnet.

Men Rahila nektet å la seg kue. Selv om det innebar at familien ville kutte alle bånd med henne.

-  Vi var utrolig skuffet og oppgitt over at Rahila ville gifte seg. Pappa forsøkte å snakke henne ut av giftetankene. Men hun var fast bestemt. Pappa erklærte at dersom Rahila trosset familien, ville familien kutte all kontakt med henne.

I februar i fjor giftet Rahila seg hos sin onkel i en leilighet på Vestli. Med storfamilien til stede ga hun sitt ja til han som nå har anmeldt faren, moren, morfaren og familiesjåføren for å ha drept Rahila. Det var siste gang Rahila så familien sin. Faren gjorde alvor av trusselen om å kutte kontakt.

Men Yasmin valgte å snakke med sin utstøtte lillesøster. De møttes og hadde jevnlig telefonkontakt.

Kastet ut av mannen

Ifølge Yasmin levde lillesøsteren i et helvete der kontroll og sjalusi var en del av hverdagen. Hun forteller om en besatt ektemann:

-  Han nektet Rahila å gå på skole og å ha mobil. Han skjelte henne ut fordi hun snakket med meg. Mannen var besatt av å kontrollere Rahilas liv, sier søsteren, som var den eneste som hadde kontakt med Rahila under ekteskapet. Ifølge søsteren rant begeret over for Rahila da hun ble kastet ut av mannen, angivelig fordi hun kom for seint hjem etter et bursdagsselskap.

-  Etter å ha blitt kastet ut, vendte Rahila hjem. Foreldrene tok henne imot, under forutsetning av at hun skilte seg. Bare to dager etter datt separasjonspapirene fra ektemannen ned i posten, forteller Yasmin.

Paret ble offisielt separert, og Rahila brukte tida til å gjøre opp for den skuffelsen familien hadde følt den tida hun var gift.

Hun hadde lyst til å reise til Pakistan sammen med moren sin, og lørdag 28. mai satte de seg på flyet.

Moren frykter politi

-  Hva har vært verst etter at dere mistet Rahila?

-  Å se bilder av faren min i fengsel. Jeg gråt så mye da jeg så ham med tunge lenker rundt hendene og føttene, sier søsteren trist.

På onsdag ble dessuten moren deres etterlyst av politiet i Pakistan. Hun blir nå jaktet på, etter at hun har status som tiltalt i saken. Ifølge Yasmin har moren gått under jorda fordi hun frykter pakistansk politi. Hun har jevnlig kontakt med moren sin per telefon.

-  Jeg snakket med moren min i går, og hun sa at hun hadde det bra. Hun ba oss holde ut og sa at hun savnet oss veldig mye.

-  Vet du hvor hun er?-  Ja, jeg vet hvor hun er. Hun er ikke i Norge.

-  Hvorfor melder hun seg ikke for politiet hvis ikke har noe å skjule ?

-  Moren min har ingen interesse av å bli satt på en celle med 40 andre hvor hun kan bli torturert og utsatt for umenneskelig behandling, sier datteren Yasmin.

Drept: Rahila Iqbal

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!