- Alt er så annerledes her

Dagbladet møtte Verona (9) og familien i Sarajevo fire dager etter at de ble sendt ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARAJEVO (Dagbladet): - Alt er så annerledes her. Mange av husene har ikke tak. Det er hunder og katter i gatene som ingen eier. Det er mye søppel rundt omkring, og så smaker maten rart, sier Verona (9) til Dagbladet.

Niåringen har aldri før vært i foreldrenes hjemland. Torsdag morgen i forrige uke ble hun, lillesøstera Aurora (7 uker) og foreldrene Damir Delic og Ana Kvakic hentet hjemme på Rjukan av politiet. Familien ble tatt med til Trandum utlendingsinternat. Dagen etter ble de sendt til Sarajevo etter å ha bodd nesten ti år i Norge.

- I dag da hun skulle spise Cornflakes til frokost, spurte hun om hun ikke kunne få norsk melk, for melka her smaker annerledes, forteller pappa Damir.

Skal anke saken I går ble det klart at familien og deres advokat, Håkon Bodahl-Johansen, har bestemt seg for å anke familiens sak til Høyesterett i håp om at de skal få komme tilbake til Norge.

- Norske myndigheter bryter FNs barnekonvensjon artikkel 3 når de kaster Verona ut av landet. Dette dreier seg om barnets beste. I denne saken er det åpenbart at barnets beste er å få bli i Norge, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

- Vi ser også at domstolene viker tilbake fra å prøve hva som konkret er til barnets beste, og om dette hensynet er gitt den vekt det skal ha i UNEs vurdering. Dette kan ikke være riktig når det gjelder om våre konvensjonsforpliktelser er ivaretatt. Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, fortsetter han.

Samtidig forteller Utlendingsdirektoratet (UDI) og Politiets Utlendingsenhet at familien kan bli utvist fra hele Schengen-området.

Pappa Damir er bekymret for framtida, særlig når det gjelder Verona.

- Ettersom hun har bodd i Norge hele livet, blir det vanskelig for henne å tilpasse seg et liv her i Sarajevo. Hun har alle vennene sine i Norge, og alt hun kjenner er der. Nå må hun begynne helt på nytt, sier Damir.

Leker alene Verona forteller at hjemme i Rjukan liker hun å huske, sykle og å være med vennene sine. Nå hopper hun paradis alene i gata.

- Jeg skjønner ikke helt hva de andre barna sier, forteller niåringen.

I forrige uke måtte hun ta et hjerteskjærende farvel med sine bestevenninner på Rjukan.

- De har ringt henne og grått i telefonen. Det er helt forferdelig, sier Damir.

Måtte få trøst Da Dagbladet møtte Veronas bestevenninner fra tredje klasse på Rjukan barneskole i forrige uke, fortalte de at de gråt så høyt da de fikk vite at Verona ikke skulle gå i klassen deres lenger, at elever fra fjerde klasse kom inn for å trøste dem.

- Nå er Verona mest inne. Det finnes ingen lekeplass i nærheten. Jeg vet ikke hva andre barn gjør her, sier Damir til Dagbladet.

Familien bor midlertidig i sommerhuset til venner fra Norge som har bosnisk bakgrunn. Der får de lov til å bli fram til 14. april, men så må de ut.

- Vi aner ikke hvor vi skal gjøre av oss etter det, sier Damir.

Les hele reportasjen fra Sarajevo i morgendagens papirutgave av Dagbladet.

BER HØYESTERETT VURDERE SAKEN: Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, sier Håkon Bodahl-Johansen, familien Delics advokat.
BER HØYESTERETT VURDERE SAKEN: Domstolen må kontrollere at barnets beste er gitt størst vekt i vurderingen til UNE, slik som Barnekonvensjonen forutsetter, sier Håkon Bodahl-Johansen, familien Delics advokat. Vis mer