Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt er stengt, og det er ingen mennesker i gatene

De første bølgene mindre enn forventet - større bølger kan komme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er du på Hawaii? Ta kontakt med oss på 2400@dagbladet.no eller 24 00 10 00.

Et kraftig jordskjelv i Canada utløste en tsunami som for kort tid siden traff Hawaii. Tsunamialarmen har gått flere ganger, og rundt 100 000 innbyggere ble bedt om å komme seg opp i høyden og forsøke å redde de eiendelene de kan.

De første bølgene som traff land var rundt 90 centimeter høye, noe lavere enn forventet. Norske studenter i Honolulu forteller om trafikkaos når tusenvis av biler prøvde å komme seg ut av byen. Det er foreløpig ikke meldt om personskader eller materielle ødeleggelser.

Tsunamivarselet førte til trafikkproblemer på Hawaii, men det er ikke meldt om personskader eller materielle ødeleggelser.

Selve jordskjelvet hadde en styrke på 7,7, ifølge USAs geologiske institutt (USGS). Skjelvets episenter var 139 kilometer sør for byen Masset i Canada.

TOMME GATER: - Dette er hovedgata i Waikiki, som ofte stappfull av biler på en fredagskveld, sier Aleksander Eid Kjærstad (22). Foto: Privat
TOMME GATER: - Dette er hovedgata i Waikiki, som ofte stappfull av biler på en fredagskveld, sier Aleksander Eid Kjærstad (22). Foto: Privat Vis mer

- De største bølgene kommer som regel som nummer tre eller fire, og ikke med en gang, forklarer geofysiker Gerard Fryer ved Pacific Tsunami Warning Center.

- En bølge på én meter vil oversvømme noen kvartaler, sier Fryer.
Tomt for mennesker - Vi ber om at folk langs kysten kommer seg unna nå, sier ordføreren i Honolulu, Peter Carlisle.

Aleksander Eid Kjærstad (22) studerer på Hawaii. Han bor i tiende etasje i Waikiki i Honolulu, og har fått beskjed om å holde seg hjemme.

- Vi skjønte det var noe da tsunamivalarmen gikk for en liten stund siden. Vi bor like ved stranda, men har fått beskjed om å holde oss inne foreløpig. Vi bor såpass høyt at jeg ikke tror det er noen fare. Blir vi bedt om å evakuere gjør vi selvfølgelig det, men vi har ingen bil, så da blir det å enten gå eller løpe, sier Kjærstad.

- Jeg var nettopp ute for kjøpe inn vann og mat, men alle butikkene er stengt, og gatene tømmes for mennesker, sier han.

- Vi har rom i 11 etasje i et hotell helt nede på stranda. Det er blitt evakuert til og med femte etasje. Så vi regner med at det er trygt, sier Vigdis Berger.

EVAKUERER: Den norske studenten Pernille Skipperud befinner seg høyt, men utenfor vinduet er det stillestående køer fordi folk evakuerer byen. Foto: Pernille Skipperud
EVAKUERER: Den norske studenten Pernille Skipperud befinner seg høyt, men utenfor vinduet er det stillestående køer fordi folk evakuerer byen. Foto: Pernille Skipperud Vis mer

- Det har begynt å blåse opp, samtidig som at bølgene stiger. Siste melding var at politiet måtte trekke seg tilbake i sikkerhet.

- Vi er blitt evakuert fordi vi bodde ved kysten. Nå befinner vi oss på en skole litt oppe i høyden, sier Kristian Sætre, som befinner seg i Kauai.

- Nå sitter vi og spiller kort og følger med på nyhetene. Det virker som de fleste er i godt humør.

Kraftig skjelv Det var et kraftig skjelv på Queen Charlotte-øyene vest i Canada som utløste tsunamivarselet. Skjelvet målte 7,7 på Richters skala. Skjelvets episenter var 139 kilometer sør for byen Masset, med en dybde på 53 kilometer.

- Tsunamien er praktisk talt på vei rett mot oss. Det er ikke bare en bølge, det er en rekke bølger. Vi anbefaler evakuering langs kysten, sier Gerard Fryer, geofysiker ved tsunamisenteret, til CNN News.

Han understreker likevel at tsunamien ikke vil skape like store ødeleggelser som tsunamien som drepte tusenvis i Japan i mars i fjor.

Det er ikke meldt om skadde personer eller store ødeleggelser etter skjelvet.

GJØR SEG KLAR: En mann fyller bensin etter å ha fått beskjed om at en tsunami vil ramme Hawaii om kort tid. Folk langs kysten bes komme seg vekk. Foto: Eugene Tanner / AP Photo
GJØR SEG KLAR: En mann fyller bensin etter å ha fått beskjed om at en tsunami vil ramme Hawaii om kort tid. Folk langs kysten bes komme seg vekk. Foto: Eugene Tanner / AP Photo Vis mer

Det er også for sikkerhets skyld utstedt et tsunamivarsel for Mexico, Guatemala, Panama, Honduras, Costa Rica, Nicaragua og El Salvador.

- Resten av Stillehavskysten trenger ikke bekymre seg, men det gjør Hawaii, sier Fryser ved tsunamisenteret.

Hawaii News Now kan du se live-bilder fra ulike kystområder på Hawaii.

KRAFTIG SKJELV: Det var et kraftig skjelv på Queen Charlotte-øyene vest i Canada som utløste tsunamivarselet. Foto: EPA/USGS
KRAFTIG SKJELV: Det var et kraftig skjelv på Queen Charlotte-øyene vest i Canada som utløste tsunamivarselet. Foto: EPA/USGS Vis mer