- Alt er stille

Erik Fosse er tilbake i Gaza for første gang etter krigen.

REDDET LIV MED KOLLEGAEN: Erik Fosse og kollega Mads Gilbert ( i grønt) Jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza under krigen i januar. Arkivfoto: Hamada Hamada
REDDET LIV MED KOLLEGAEN: Erik Fosse og kollega Mads Gilbert ( i grønt) Jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza under krigen i januar. Arkivfoto: Hamada HamadaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I dag, nøyaktig fem måneder etter at Erik Fosse kom inn i Gaza sammen med legekollega Mads Gilbert, var han igjen tilbake i det krigsherjede området.

Stille i gatene
For fem måneder siden ble Gaza bombet av Israel i et flere uker langt angrep, nå er det stille i gatene.
- Hele samfunnet står stille. Esler dominerer trafikken. De er bombet tilbake til en annen tid, forteller Fosse på telefon fra Gaza.

I dag har han truffet personell ved Shifa-sykehuset hvor han jobbet under krigen i januar.
- Det var veldig rørende å se dem igjen. Vi sto en stund og klemte på hverandre og snakket sammen. De har fått en del utstyr og har masse å gjøre. Nå har de flere normale operasjoner enn da jeg var her sist.

- Verre enn noensinne

Men blokaden mot Gaza er ifølge Fosse verre enn noensinne.
- De har ikke ferskt kjøtt, byggematerialer eller drivstoff. Det spesielle nå er at alt er stille. Butikkene er lukket, det er lite folk i gatene. Samfunnet kveles langsomt.

Den norske legen besøkte også landsbyer som ble jevnet med jorden under Israels angrep.
- Husene var sprengt med miner og kjørt over med bulldoser. De har utradert hele landsbyer systematisk. Vi bli mer og mer overbeviste om at dette var med overlegg. Dette er forskrekkelig, mener han.

Gilbert ble stående utenfor
Fosse og legekollega Gilbert hadde vært på en legekongress i Betlehem og holdt foredrag i forkant av turen til Gaza. Men Gilbert ble stående igjen utenfor da Fosse reiste inn.
- De endrer rutiner hele tiden, vi var litt sene med å søke om tillatelse, men jeg regner med at Mads kommer inn om ikke lenge.

Fosse blir i Gaza til i morgen. Han skal blant annet se på nye prosjekter for NORWAC. Han syns det er hyggelig å være tilbake i Gaza på tross av alle skadene.
- Det er alltid hyggelig å være her. Men nå må noen gjøre noe, disse menneskene har lidd nok, understreker han.

TILBAKE: I dag var Erik Fosse tilbake i Gaza, nøyaktig fem måneder etter at han kom inn i området under krigen. Foto: Dagfinn Bjørkelid/NORWAC
TILBAKE: I dag var Erik Fosse tilbake i Gaza, nøyaktig fem måneder etter at han kom inn i området under krigen. Foto: Dagfinn Bjørkelid/NORWAC Vis mer

Rapporterte fra krigen
De to norske legene var lenge Gazas talerør til verden under den tre uker lange krigen.
Daglig fortalte de verden om skadene fra Shifa-sykehuset.
- Det er en krigsskueplass, folk fryser og har ikke mat. Situasjonen er forferdelig. Vi var de eneste som slapp inn i Rafah fra Egypt i dag, og er de eneste vestlige helsearbeiderne i Gaza, sa Gilbert til Dagbladet den gang.