Alt er tapt

GARDERMOEN: Til slutt tok Jens Stoltenberg beslutningen. Grensen var nådd. Nå skulle han ta det endelige oppgjøret med partileder Jagland. Bare timer før talen til landsstyret endret han manuskriptet dramatisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg bekrefter overfor Dagbladet at hans beslutning var et vendepunkt for ham i maktkampen i Arbeiderpartiet. Tidligere har Jens Stoltenberg bevisst nektet å uttale seg om den opprivende striden.

- Ja, det går en grense også for meg. Dere kan godt kalle dette et vendepunkt, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet i går.

Ombestemte seg

Før landsstyremøtet på Gardermoen i går var Jens Stoltenbergs plan å ikke gå inn på gamle stridigheter i partiet. Han ville bare konsentrere seg om partiets politikk i foredraget til partifellene. Dette var fortsatt hensikten hans også etter at det dramatiske innholdet i TV2s dokumentar om maktkampen ble kjent.

Men i siste øyeblikk ombestemte han seg og skrev om talen han holdt i går.

Jagland ble advart på det sterkeste av nære støttespillere mot å gjenta stikkene mot Jens og grupperinger i partiet. Selv Jaglands venner snakker nå om at Jagland bare har alt å tape på å fortsette striden.

- Jagland har ikke mer å kjempe for. Også vi som har tilhørt Jaglands fløy, er nå opptatt av at Jens skal lykkes, sier en sentral person i Jaglands krets til Dagbladet.

Da Thorbjørn Jagland klokka 14.00 i går likevel gikk på talerstolen og repeterte sine bitre utfall, satt Stoltenberg gravalvorlig på podiet noen meter unna. Jagland fikk bare en svak og pliktskyldig applaus.

Så gikk Stoltenberg på talerstolen. Salen var spent: Ville han ta oppgjøret med partilederen? Få, om noen, visste at Jens hadde bestemt seg. Ingen i salen var nå i tvil om hvem han henvendte seg til:

- Det er ei tid for alt(...)Vi var enige om å se framover(...)Nå må vi alle ta ansvar for at vi gjør det vi ble enige om.

Trampeklapp

Stoltenberg understreket at slike nye runder er i direkte strid med hva hele partiet ønsker.

Jens Stoltenberg ble avbrutt av applaus ti ganger og fikk stående trampeklapp etter talen.

I det øyeblikket var det klart at et maktskifte var skjedd i Arbeiderpartiet. Jens hadde endelig overtatt landsstyret, en arena Jagland har hatt taket på i ti år.

Mens pressen kastet seg over Jagland, gikk Stoltenberg ut på plenen.

- Var det godt å få sagt det, spurte Dagbladet.

- Ja, det var det.

Provosert

Det var to forhold som fikk det til å renne over for Jens Stoltenberg.I en telefonsamtale med Thorbjørn Jagland onsdag kveld skal Jagland ha fastholdt at han ville bruke landsstyremøtet til å snakke om maktkampene og ukulturen i partiene. Stoltenberg mislikte dette sterkt.

I tillegg ble Stoltenberg forbannet over at historien om at Jagland mente det var en avtale dem imellom om deling av partiledervervet fram til 2004, igjen ble bekreftet av Jagland gjennom VG i går.

Disse to forholdene skal ha utløst Stoltenbergs beslutning om å ta kraftig til motmæle under landsstyremøtet i går.

Det var en krystallklar Stoltenberg som i går avviste eksistensen av en slik avtale. På spørsmål om Jagland farer med løgn, svarte Stoltenberg kontant:

- Jeg vet hva som skjedde. Det har aldri eksistert en slik avtale. Det ville vært uhørt og provoserende dersom ledelsen i Arbeiderpartiet skulle bli valgt gjennom en hemmelig avtale på et kontor, nærmest fnøs Stoltenberg i går.

Giske ute?

Etter striden med Jagland vil Stoltenberg for alt i verden unngå at den nye partiledelsen ikke jobber godt sammen. Han vil ikke uttale seg konkret om nestlederdebatten, men sier til Dagbladet:

- Det er en forutsetning at vi velger en kandidat som jeg kan jobbe godt sammen med.

Dette kan bety at Trond Giske vil få problemer med i bli valgt til nestleder. Grunnen er at Giskes støttespillere har lansert Trond Giske som en kandidat som kan holde Jens Stoltenberg i ørene og presse ham til venstre.

Samtidig nærmest latterliggjorde Jens Stoltenberg Thorbjørn Jaglands uttalelser om at nestlederstriden er ødeleggende og giftig.

- Vi må akseptere at det er stort engasjement og debatt om nestledervervet. Og det er sunt. I 1989 var det hele 12- 13 kandidater uten av det var noe problem, og jeg var en av dem. Det som skjer nå er ikke noe nytt, sa han.

ALENE IGJEN: Kampen i landsstyresalen er over. Jagland har tapt makt og ære. Jagland-epoken er definitivt over.
VENDEPUNKT: Etter flere års taushet tok Jens Stoltenberg i går et historisk oppgjør med Aps leder gjennom ti år. Landsstyret applauderte.