Alt for barna?

Navn: Magne Raundalen Alder: 58 Yrke: Barnepsykolog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nest etter det å miste sin mor, er det intet som er bedre for et barn enn å miste sin far i tidlig alder, skrev Halldsr Kiljan Laxness i «Islands klokke».

Magne Raundalen synes i hvert fall tidvis å være enig med den islandske nobelprisvinneren i litteratur. Han har karakterisert hjemmeværende mødre som åndelig hiv-smitte og nærmest avskrevet fedrene.

Igjen har han markert seg så det merkes. I forrige uke var han på Hjelmeland, invitert av det kommunale helsevesenet etter den dramatiske hendelsen hvor en mann tok en hel barnehage som gisler. Av hensyn til barna og de ansatte i barnehagen må denne gisseltakeren aldri få vende tilbake til hjembygda. Uttalte barnepsykologen. Vi andre har lært at man aldri skal si aldri og at landsforvisning i moderne tid bare har vært praktisert av de mest reaksjonære og totalitære regimer.

I vår hjemlige plaskedam har få mennesker markert seg mer og sterkere enn Raundalen. Han har tatt bladet fra munnen så ofte at man er nødt til å tro at bakom suser en hel regnskog. Vår avis ble herostratisk berømt 10. november 1989 da redaksjonsledelsen fant en uttalelse fra Raundalen: «La barna banne» mer oppsiktsvekkende enn Berlin-murens fall. For skams skyld må det tilføyes at hele utsagnet lød slik: «La barna banne i stedet for å slå når de blir aggressive.» Og når alt kommer til alt, sier det mer om Dagbladet enn om Raundalen.

Men han innrømmer at han lett blir ekstrem i sine uttalelser. I motsetning til hans store forbilde i barneoppdragelse og -psykologi, Åsa Gruda Skard, som i sin tid forfektet standpunkter som siden er blitt selvfølgeligheter. Sammen lagde de to fjernsynsserien om Mattis, en gutt med problemer. Fra å være barne-tv gled det over til voksen-tv hvor Raundalen og Skard satt i studio og ga gode foreldreråd.

Han kommer fra Tørdal i Telemark og har hytte under Gaustatoppen, som han stort sett flyr over på sin pendling mellom Oslo og Bergen, der han bor sammen med sin psykologkone, Tora Synnøve. Han tok embetseksamen med en hovedoppgave i stressforskning, inspirert av en svensk forsker som opererte med to abstraksjonsnivåer - et for å tenke og et for å forstå.

Han har engasjert seg sterkt og godt for barn som lider, Han økte bevissthetsnivået til fordel for barn med kreft, og ikke minst for barn som er ofre i krig. Det har ført ham til Afrika, Midtøsten og Balkan. Herfra brakte han ikke bare hjem materiale til sin forskergruppe; han gikk også aktivt ut i media for å skaffe hjelp.

Slik har han både tenkt og forstått.