Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt for høye avgifter!

Avholdsfolket er bekymret over de varslede avgiftsøkningene på brennevin. Dermed får Bondevik-regjeringen høyst uventet motstand fra en «sikker» støttespiller. Det er ventet at den nye regjeringen støtter Jagland på dette punktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye generalsekretæren i Avholdsfolkets landsråd, Bernt Bull, var statssekretær i Ap-regjeringen.

Han vil heller ha en kraftig avgiftsøkning på rusbrus og øl, som er ungdommens favorittdrikker. Virkningen av økte brennevinsavgifter vil lett dunste bort, fordi avgiftene på de sterkeste alkoholdrikkene allerede er så høye.

- Tall fra Alkokutt viser at rusbrusen i løpet av ett år er blitt mer popuær enn vin og brennevin hos ungdommen. Derfor burde de største avgiftsøkningene komme på disse produktene, sier Bull.

Øker illegal bruk

- Dessuten vil økte avgifter på brennevin øke illegal bruk og omsetning av hjemmebrent og smuglervarer. Et annet poeng er at brennevinsavgiftene nå er så høye at endringene vil bli marginale.

- Avgiftsøkningene blir begrunnet med et behov for å stramme inn det private forbruket. Men når dette behovet en gang i nær eller fjern framtid ikke lenger er til stede, vil et slikt argument logisk føre til at alkoholavgiftene settes ned, sier Bull.

Frykter EFTA-dom

Han mener avgiftsøkninger må begrunnes ut fra ønsket om å redusere det totale alkoholforbruket.

- Brukes avgiftene utelukkende som en pengekran eller tuktens ris over et forbruksløssluppent folk, vil ikke folk akseptere dem. De mister sin legitimitet, mener Bull.
Avholdsfolkets landsråd frykter at Frp-representanten Fritjof Frank Gundersen vinner fram med sin sak i EFTA-domstolen. Det vil medføre at rusbrusen blir å finne i alle dagligvarebutikker, med en eksplosjonsarted vekst i forbruket som resultat.

SIER STOPP: Bernt Bull i Avholdsfolkets landsråd foretrekker økte rusbrusavgifter framfor svære avgiftsøkninger på brennevin.
- Avgiftene øker illegal bruk av alkohol, mener Bernt Bull.
Hele Norges coronakart