Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt for høye lederlønninger

Ansatt-representant Elisabeth Goffeng har båret på kutthemmelighetene i SAS siden i vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Dette er dramatisk, det sier Elisabeth Goffeng, leder for Norsk kabinforening og ansatt-representant for Norge i SAS-styret, til Dagbladet.

Samtidig sier hun kuttplanene er nødvendige for SAS, og hun er glad for at det er enighet om tiltak som garanterer arbeidsplassene til de ansatte.

Siden i vår har Goffeng som de ansattes representant vært i forhandlinger og i møter med toppledelsen i flyselskapet. Det har blitt mange turer til hovedkontorene i Stockholm.

Hele tida har hun båret på hemmeligheten om kuttplanene.

 - Det har vært beinhardt og tøff prosess, men vi har ikke hatt noe valg. Vi må gjøre det vi kan for å sikre arbeidsplassene, det har vært målet hele tida, sier hun.

- For høye lønninger I dag varslet toppsjefen Rickard Gustafson at han selv vil kutte 20 prosent av sin egen lønn for å møte spareplanene.

- Det er en god begynnelse, men det er likevel vanskelig for den jevne arbeider å forstå at toppledelsen må tjene mange mange millioner for å gjøre jobben sin. De har mer enn nok for å kunne brødfø sine familier, sier Goffeng til Dagbladet.

- Jeg er enig med næringsminister Trond Giske i at lederlønningene i statlige selskaper er alt for høye.

Planen SAS sine overlevelsesplaner ble lansert gjennom en børsmelding i dag tidlig. Der ble det klart at SAS ground services og Widerøe er til salgs.

Dette er de fem punktene hvor selskapet vil spare penger:

• Outsource Call-sentre og bakketjenester som bagasjehåndtering og innsjekking
• Nye pensjonsordninger
• Nye fagforeningsavtaler for personellet
• Sentralisere administrasjonsfunksjoner
• Redusere kompensasjon til markedsnivå

- Det er viktig for oss å understreke at våre ansatte ennå ikke har sett detaljene i planen og at vi når trenger å debattere dette. Jeg håper alle innser at dette er sjansen vi har. Enten gjør vi det eller så gjør vi det ikke, sa SAS-sjef Rickard Gustafson under en pressekonferanse tidligere i dag.

Næringsminister Trond Giske og regjeringen vil støtte kriserammede SAS med 500 millioner svenske kroner som en del av den totale lånerammen på 3,5 milliarder svenske kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!