Alt for kongen

I alt 100 mennesker jobber hver dag for å få «bedriften» Det norske kongehus til å gå rundt. Kongens hoff er en moderne arbeidsplass som henter sine hoffdamer via headhunterbyråer, arrangerer firmafester og organiserer sine ansatte i egen fagforening. Kongehuset har gitt Dagbladet et eksklusivt innblikk bak scenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For bare 15 år siden var organiseringen av Slottet preget av hemmelighold. Tidligere forventet ikke samfunnet å ta del i de indre forhold ved hoffet, og det hele var svøpt i en viss form for mystikk. I dag ønsker vi å innta en helt annen, åpen holdning til samfunnet, understreker hoffsjef Lars Petter Forberg, som har åpnet dørene til de indre arbeidsgemakker for Dagbladet. Forberg er mannen som trekker i alle nødvendige tråder, administrerer og leder alle kongens menn og kvinner. I 21 år har han vært i kongens tjeneste. Men det er mange som har vært der enda lenger enn han. Staben på Slottet preges av stor grad av kontinuitet. Halvparten av de ansatte er organisert i Slottspersonalets Forening, og formann Per Tangen forteller at Hans Majestet er en god arbeidsgiver.

- Vi har ikke streiket i løpet av de tretti årene foreningen har eksistert. Det har ikke vært nødvendig, sier sjåfør Tangen, som har over 30 års fartstid ved hoffet. Alle ansatte følger Statens lønnsregulativ, og fagforeningen fører lønnsforhandlinger med Slottets ledelse.

Norges ypperste

Klokka er 11 mandag formiddag. Det er to timer til Nigerias president ankommer kongeskipet «Norge». Menig Landro og menig Strømsland venter med sjaluppen på kaia ved siden av Kielferja. I høljende regnvær ankommer kongens hovmester, kokken, oldfrueassistenten og hoffintendanten. Hovmester Schreiner slår av en spøk om landkrabber med høyhælte sko som mangler paraplyer. For åtte år siden ble han headhuntet til kongejobben fra en av landets eksklusive restauranter.

- Vi skal være de ypperste i Norge, og det skal ikke gjøres feil, sier John Henrik Schreiner. Det er læresetningen samtlige av hoffets ansatte lever etter. I dag skal de opp til eksamen igjen.

Om bord på kongeskipet råder en lett hektisk, men dempet stemning. I den lille, men elegante spisesalen dekker lakeiene Sundet og Zimmermann bordet som om litt skal samle en konge, en president og to statsråder. Kongens lakeier har som oppgaver å servere, åpne dører og vise folk til rette - og ikke minst pusse sølvtøy. Etter at den gamle sølvkammerbetjenten sluttet i jobben etter lang og tro tjeneste, er kongens sølv deres ansvar.

Tidligere flystuert

Det er halvannen time til president Obasanjo ankommer.

Kongens kammertjener, Trond Andersen, sjekker at bordkortene og bordplasseringen stemmer. For 26 år siden søkte han på jobb som lakei for kong Olav. I dag er den tidligere flystuerten kong Haralds «butler», med spesielt ansvar personlig service for Hans Majestet. Han er en av de få ansatte som snakker med kongen flere ganger daglig.

- Dette er en kjempeflott jobb. Jeg har reist rundt i hele verden, er med kongen på alle hans reiser. 55 statsbesøk er det blitt. Jeg pakker kongens kofferter og har ansvaret for uniformene. Det er mye å holde styr på, sier kammertjener Andersen.

Han synes han har en kongejobb.

I spisesalen er nå alt klappet og klart. Blomsterdekoratør Leif Mogerhagen har levert de rødoransje oppsatsene som skal pryde de tre bordene. I 25 år har han jobbet på gartneriet på Slottet, og i år har døtrene Elin og Randi fått sommerjobb der. Sammen med to andre ungdomsskoleelever skal de luke i kongens bed.

Ingen drømmejobb

I kongeskipets korridorer begynner duften av urtemarinert kalvekjøtt å spre seg. Nede i byssa jobber fire kokker på spreng. To av kokkene er hentet inn fra Slottet. De to andre har sin førstegangstjeneste om bord på kongeskipet. Smørsangeren Lionel Richie og P2 konkurrerer med lyden av fresende sjampinjong i ei kjempepanne.

Assisterende kjøkkensjef Ole Morten Myhrer ble hentet til jobben for to år siden:

- Drømmejobben fins ikke. Men det er bra her, få med det.

Rundt om i det kongelige Europa er ikke 100 ansatte mye å skryte av, og i de siste åra har Slottet redusert antallet ansatte. Nye administrative stillinger har gått på bekostning av personlig service for kongeparet.

- De fleste andre kongehus i Europa har flere ansatte enn oss. Vi skulle gjerne vært flere, men det er en utfordring å få det til å gå rundt med de ressurser vi har, sier hoffsjef Forberg.

Om en time kan Sverre Falch, kongeskipets nestkommanderende, hilse gjestene fra Nigeria velkommen. Da skal hver minste detalj være perfekt - som alltid.

Vanlige folk

I august setter hoffet sluttstrek for en moderniserings- og omorganiseringsprosess som har pågått siden 1992. Da opprettes det en egen informasjonsavdeling, som skal ha ansvaret for all ekstern og intern informasjon. Tradisjonelt har de ansatte ved hoffet oftest blitt rekruttert fra Forsvarets offiserskorps, men de siste åra er det lagt stor vekt på bredde i stabens bakgrunn.

- Vi som er ansatt på Slottet er vanlige mennesker, men du kan si vi arbeider i spesielt pene omgivelser. Vi har en god kvinneandel i ledelsen, vi kommer fra ulike deler av landet, og i den siste tida har man lagt vekt på at vi også har ulik utdannings- og yrkesmessig bakgrunn, sier hoffsjef Lars Petter Forberg, som selv har vært offiser.

Kongen og dronningen har også begynt å benytte seg av rekrutteringsfirmaer, og Sonjas to nyeste hoffdamer ble headhuntet til jobbene. Kvinnene, som blant annet skal bistå dronningen på hennes reiser, har universitetsbakgrunn og erfaring fra turistnæringen. Har du ambisjoner om å bli hoffdame, må du ha stor allmennkunnskap og evne til å omgås mennesker fra ulike lag i samfunnet. Kongen og dronningen møter alltid kandidatene til sentrale stillinger ved Slottet, selv om ingen av dem foretar dyptpløyende jobbintervjuer.

- For å jobbe ved hoffet må man være fleksibel, ha godt skjønn og være diskrét. Vi har flinke mennesker som vet hvordan de skal oppføre seg her, fastslår sjefen for husholdet, hoffintendant Lise Harlem.

Ragnhilds vidunder

En av veteranene ved hoffet er Ragnhild Moen (63). Hun har 38 år i kongens tjeneste bak seg. 25 år gammel fikk hun jobb hos kong Olav, og siden har hun jobbet «overalt» på Slottet. I dag jobber hun i vaskeriet. Der sørger hun for at majestetens skjorter vaskes og strykes. Men arbeidsdagen er ikke lenger slik den var på begynnelsen av 60-tallet. Vaskeribetjent Moen har fått et nytt vidunder til hjelp: «den oppblåsbare», som hun begeistret kaller den. Den sørger for at skjortene blir akkurat så glatte som de skal være. Ragnhild Moen har likevel ikke satt strykejernet på hylla:

- Jeg stryker snippene for hånd ennå. Det trengs egentlig ikke, men jeg gjør det likevel. Jeg prøver å legge sjela mi i dette, vet du. Det er jo kongen, smiler Ragnhild Moen.

Hun kunne ikke tenke seg å jobbe noe annet sted.

Lojalitet prises høyt i kongens stab. Samtlige ansatte må skrive under på en taushetserklæring, men det mangler ikke på nysgjerrige spørsmål fra venner og kjente.

- De ansatte får en innføring i sine arbeidsoppgaver når de begynner, men de gjennomgår ikke noen form for etikettekurs. Likevel er naturligvis bekledningen mer konservativ enn ved vanlige norske bedrifter, og vi må spille opp til forventningene samfunnet har til oss. Ikke minst gjelder dette det som kreves i forbindelse med den representative virksomhet, forklarer hoffsjef Lars Petter Forberg, som sannsynligvis har Norges mest eksklusive kontor.

For hvem andre kan skilte med å jobbe på to kongers forhenværende soveværelse?

VED KONGENS HOFF: Fra venstre (fartstid ved hoffet i parentes): Vaskeribetjent Ragnhild Moen (38 år i tjeneste), slottsforvalter Thomas Willoch (13 år), lakei Stig Inge Sundet (2 1/2 år), regnskapsassistent Mette Eriksen (5 år), arkivar Randi Antun Bergh(1 år), sekretær Bjørg Skogseid (11 år), hoffsjef Lars Petter Forberg (21 år), anleggsgartner Irén Sunde (6 år), menig i slottsordonnansen Magne Solberg (1/2 år), bibliotekar Elin Rognan (7 år), gartner og blomsterdekoratør Bjørg Håkenstad (13 år), resepsjonsbetjent Terje Aarsheim (22 år) og stuepike Berit Hagbartsen (14 år).