Alt for Norge

JEVNAKER (Dagbladet): Det folketomme og litt stusslige Jevnaker under døende løv langs jordene ved Randsfjorden rørte nok ved en nasjonal streng hos toppolitikerne på LO Industris kartellkonferanse på Halvorsbøle i går. Der var Hågensen, Jagland, Lundteigen og Foss i bemerkelsesverdig grad enige om å gi alt for Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I global forstand kan nemlig Norge fortone seg nettopp som et Jevnaker, et lite samfunn, utenfor allfarvei, som sliter med å henge med i turbokapitalismen, som er rikt på jord og skog, men likevel ei bygd med lange, sosialdemokratiske industritradisjoner som har fostret kjemper det står respekt av langt bortenfor Hadeland.

  • Med Telenor bortgiftet til Sverige, med svensk-finsk finanskapital klar til å sluke Kreditkassen og med krise i verkstedsnæringen fra Sandnessjøen til Kragerø, ser det ut til å vokse fram en nasjonalfølelse som favner flere enn nei-folket fra 1994. Nå er det Ap-leder Thorbjørn Jagland som uroer seg over at «vi selger ut landet, bit for bit», og som etterlyser handlinger og strategier for å forhindre dette. Jagland vil sette av oljepenger i et investeringsselskap hvor staten og private sammen skal sette norsk næringsliv i stand til å erobre markeder utenfor landets grenser, det rene landnåm.
  • LO-leder Yngve Hågensen snakker om «særnorske fortrinn», og «naturgitte ressurser» som må utnyttes for å unngå at vi får en utvikling som i «resten av Europa», med høy ledighet. Da må vi bekjempe negative holdninger om at industri er bare røyk og bråk og dævelskap. Vi må bruke mer penger på arbeidsmarkedstiltak og sette permitterte verftsarbeidere på skolebenken, for å omskolere dem og holde dem i landet til det igjen blir oppdrag og fulle ordrebøker. Og hvis regjeringen tukler med AFP-ordningen skal det f... meg bli spetakkel.
  • Høyres Per-Kristian Foss vil gjerne selge Kreditkassen, men er til gjengjeld åpen for å la staten fortsatt eie «en betydelig og bestemmende» del av DnB. Han er for så vidt i god Høyre-tradisjon. Foss' historiske forgjengere, Anton Martin Schweigaard og Frederik Stang, så også behovet for å ta staten i bruk for å holde det norske flagget høyt da landet skulle bygges ved midten av forrige århundre, Like interessant er det å se hvor godt tak Foss har på dagens industritillitsvalgte i LO. I løvens hule, blant røslige karer med hår på arma hvor han enn snudde seg, gjorde den ironiske retoriker stor lykke med et krystallklart budskap publikum tilsynelatende lengtet etter. De lo høyest da han beskrev regjeringens langsiktighet som perspektivløs og dens kortsiktighet som gal. De humret skyldbetynget da han ironiserte over Jaglands behov for stadig nye fond: («Han kunne jo stemt for å la Folketrygdfondet kjøpe MeritaNordbanken!») og over Jaglands resonnementer omkring gasskraft: («Han manglet bare konklusjonen: Istedenfor å importere dansk køl, bør vi eksportere ren, norsk el, basert på gass.») De tillitsvalgte i privat sektor har sans for både den sosialdemokratiske fellesskapsideologien og glassklar, logisk kapitalisme. Men de fleste av dem stemmer Ap - enn så lenge.
  • Per Olaf Lundteigen mener på sin side at Foss' kapitalisme verken har langsiktighet eller respekt for landegrenser. I sin utrettelige kamp mot kapitalismen har Lundteigen mer av Martin Tranmæl over seg enn både Hågensen og Jagland. Ingen overgår Lundteigen i å peke på de globale markedskreftenes farer, på kapitaleiernes manglende lojalitet i forhold til norske interesser. Tida krever, ifølge Lundteigen, folkevalgt styring og en aktiv nasjonalstat. De multinasjonale selskapene vil aldri ta an-svar for menneskenes behov, mener han.
  • En som ikke tok turen til Jevnaker i går, men som hadde passet inn, var Carl I. Hagen. Også denne gangen var han først ute, i hvert fall i mediene, med å spille på nynasjonale strenger. Mandag åpnet han ballet i Dagbladet med et forslag og et resonnement han ganske freidig har rappet fra - fra hvem? Jo, fra LO Industri. Det er tre år siden LO-sekretær Jan Balstad første gang (også i Dagbladet) snakket om å bruke oljepenger på et norsk investeringsselskap som skulle kjøpe opp selskaper og smi strategiske allianser i utlandet til beste for norsk næringsliv. Ett år seinere rakk Jaglands kortvarige regjering å legge fram dette forslaget i meldings form. Men det har seinere lidd nederlag i Stortinget. Men slike tjuveradder, som Hagen, fortjener vel ikke å komme på gjestelista på Halvorsbøle.