Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt for svenske ryper!

«For konger gjelder andre jaktregler,» skriver den svenske avisa Länstidningen. Det har vakt oppsikt i vårt naboland at kong Harald og vennene hans får gå på rypejakt, mens jakta er stengt for andre utlendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske jaktmyndigheter nekter utlendinger rypejakt de tre første ukene av sesongen, men den norske kongen og vennene hans har fått dispensasjon.

Kong Harald og hans prominente jaktlag kan trygt fyre løs.

- For konger gjelder andre regler, sier den svenske jaktbyråkraten Bertil Hedmann til Dagbladet.

Jaktfølget består foruten kongen av tidligere forsvarsminister og skipsreder Otto Grieg Tidemand, hans to sønner Sverre og Otto, Stein Erik «Rimi-Hagen» og Gerhard Heiberg.

Svenske myndigheter prøvde først å nekte dem adgang til jaktmarkene. Etter protest ble det helomvending fra svensk side og dispensasjon fra reglene for jaktlaget som også tidligere år har jaktet i området.

Søkte fritak

Bakgrunnen for saken er at svenske myndigheter har sett seg nødt til å begrense antall jegere de første ukene av rypejakta.

For å unngå sure miner fra lokalbefolkningen, vedtok viltforvalterne å utestenge alle utenlandske jegere de tre første ukene av jakta.

For kongen betydde dette at han måtte flytte den årlige rypejakta til 17. september. Det passet imidlertid dårlig, da han på denne tida av året pleier å jakte ved prinsehytta i Sikkilsdalen.

På vegne av jaktlaget skriver de svenske guidene til Länsstyrelsen i Vstersund, der de redegjør for situasjonen.

Legger igjen penger

- Sett i lys av jaktens tradisjonelle betydning, samt det faktum at de berørte jaktgjestene ikke har anledning til å gjøre endringer i sitt program, søker vi om fritak fra regelen, heter det i skrivet fra Mårten og Greger Mårtensson.

Guidene, som også driver forretninger i området, påpeker også at de rike gjestene er gode kunder av det lokale næringslivet.

- Arrangementet rundt jakta har i alle år vært ganske omfattende ut fra et distriktsperspektiv, da alle tjenester blir innhentet lokalt, skriver guidene.

Flyr helikopter

Sammen med to samer, ytterligere en nordmann og en danske er jaktlaget alene om å ha fått dispensasjon fra regelverket. Ifølge arrangøren, Otto Grieg Tidemand, har alle de innbudte jegerne takket ja til innbydelsen.

Det prominente jaktlaget reiser i morgen til Trondheim og videre til Sverige i helikopter. Tidligere år har utenlandske jegere brukt helikopteret også til å forflytte seg under selve jakta.

- Vi bruker bare helikopteret til å ta oss inn til hytta. Det er ikke tillatt med motorkjøretøy i området, så helikopter er det eneste alternativet. Når det gjelder dispensasjonen kan det anmerkes at familien har eid ei hytte i området siden 1952. Jeg har jaktet i området i 50 år.

- Ifølge de retningslinjene svenskene opererer med, er jeg dermed berettiget en dispensasjon, sier Otto Grieg Tidemand til Dagbladet.

PÅ SVENSKE JAKTMARKER: Slik blir kong Harald framstilt i den svenske avisa Länstidningen.