- ALT FUNGERER: Jernbaneverket sier granskningene viser at alt - inkludert avsporingsvekselen - fungerer som det skal på Alnabru. Her startet toget den ukontrollerte ferden som kostet tre menneskeliv. Foto: SCANPIX
- ALT FUNGERER: Jernbaneverket sier granskningene viser at alt - inkludert avsporingsvekselen - fungerer som det skal på Alnabru. Her startet toget den ukontrollerte ferden som kostet tre menneskeliv. Foto: SCANPIXVis mer

- Alt fungerer som det skal

Ingen feil på Alnabru hvor dødsferden startet, sier Jernbaneverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Jernbaneverket konkluderte med at alt fungerer som det skal, da de undersøkte samtlige spor og veksler ved terminalen på Alnabru dagen etter at et godstog løp løpsk.

Undersøkelsen omfattet også avsporingsveksleren ved enden av godsterminalen. Denne er satt opp slik at det er fysisk umulig for et tog å forlate terminalområdet uten at det er gitt klarsignal.

- Systemet er slik at det må gjøres noe aktivt fra trafikkstyreren. Uten denne aktive handlingen, som inkluderer å gi grønt lys, vil toget bli ledet direkte gjennom en avsporingsveksel og fortsette rett fram og inn i en grushaug, sier informasjonssjef Tor Erik Skarpen i Jernbaneverket Øst til NTB.

Fungerer


Torsdag ble alle spor og veksler undersøkt av Jernbaneverkets folk på Alnabru.

- Alt fungerer som det skal, sier Skarpen.

Godstoget som begynte å rulle på egen hånd fra Alnabru onsdag og endte ferden på Sjursøya der tre mennesker mistet livet og fire ble skadd, passerte gjennom sporveksleren uten å ende i grushaugen.

Uendret

Avdelingsdirektør Kurt A. Olsen i divisjon for jernbanetransport i Statens havarikommisjon sier til NTB at disse opplysningene ikke rokker ved kommisjonens utgangspunkt, som er å lete både etter menneskelige og tekniske feil.

- Jeg har ingen grunn til å tvile på opplysningene fra Jernbaneverket. At systemet er satt opp slik at avsporing er hovedvalget, og at togene fysisk må ledes ut av godsterminalen er en bra ting. At Jernbaneverkets gjennomgang dagen etter ulykken ikke avdekker tekniske feil, endrer ikke på det faktum at vi ikke vet hvordan eller hvorfor det sviktet onsdag, sier Olsen. (©NTB)