«Alt går etter planen» (...men det går dårlig)

Etter 11 dager med sandstormer, smarte bomber og uventet irakisk motstand, bortforklaringer og forklaringer, slår tilliten til USAs strategi sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush-administrasjonen og den militære ledelsen fastholder hardnakket at alt går etter planen. Påstandene om at amerikanerne må ta en pause i framrykkingen blir kategorisk avvist.

Strid om fakta

- Vi er i rute, og vi er kommet så langt at det ikke bare er akseptabelt, etter mitt syn er det bemerkelsesverdig, sier øverstkommanderende for angrepsstyrken, general Tommy Franks.

Han la til at den framrykkende invasjonsstyrken nå bare er 95 km fra Bagdad. Og det er en bemerkelsesverdig framrykking sett i lys av at styrken angivelig var 80 kilometer fra Bagdad i forrige uke.

Dette er bemerkelsesverdig i lys av at soldater i de framskutte posisjonene forteller til Reuters at tida nå går med til å grave grøfter, legge miner og kamuflere kjøretøyer. De har også fått beskjed om at de vil bli liggende i denne posisjonen i minst to uker.

Kritiserer planleggingen

Ledende militære og pensjonerte generaler retter offentlig kritikk mot den militære planleggingen, og at Bush-administrasjonen overså eller ikke la vekt på advarslene etterretningsorganisasjonene og militære ledere kom med.

De viktigste ankepunktene:

  • Analytikere i CIA klager over at advarslene om at Saddam Husseins regime neppe ville la seg knekke «like lett som en peanøtt».
  • Administrasjonen tonte ned CIAs advarsler om at amerikanske tropper kunne få hard motstand fra Saddams geriljastyrker.
  • Kritikk for at Rumsfeld, Cheney og Bush ga inntrykk av at amerikanske tropper ville bli møtt av jublende «frigjorte» irakere, og at irakiske tropper ville overgi seg i tusentall.
  • Behovet for tropper og tungt materiell ble grovt undervurdert.
  • Problemene med lange forsyningslinjer ble undervurdert. General William Wallace formulerte det slik: - Fienden var annerledes enn den vi spilte mot i krigsspillene.

Forsvarsminister Donald Rumsfeld og forsvarssjef general Richard B. Myers avviser all kritikk, og beskriver krigsplanen som «briljant».