Alt går galt

Ingen tysk kansler har stupt så fort og så bratt i popularitet etter maktovertakelsen som forbundkansler Gerhard Schröder (55). Katastrofe nevnes stadig oftere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerhard Schröder - sønn av en krigsenke og med oppvekst i en brakke - ble hyllet som mediekansleren. Med venner i storindustrien, fete sigarer, skreddersydde dresser og full åpenhet om sine fire ekteskap, ble han symbolet på den moderne manager. Han var omsvermet av massemediene og han brukte pressen alt han kunne - så lenge det gikk bra.

- Han er en politikkens yngre John Wayne, skriver SPDs tidligere generalsekretær Peter Glotz satirisk.

Katastrofe

Nå er «politikkens John Wayne» nærmest knust. Katastrofe er et for mildt uttrykk for ydmykelsen som kansler Schröder led i Sachsen i går, uansett hvor populær delstatens kristeligdemokratiske regjeringssjef Kurt Biedenkopf (69) er.

- Dette er bittert, sa SPDs generalsekretær Franz Müntefering. Mens Schröder selv søkte trøst hos kona Doris Schröder-Köpf i hjemmet i Hannover, ble Müntefering beordret til å forklare SPDs femte valgnederlag på to uker

Magert håp

SPD fikk bare vel en sjettedel av stemmetallet for kristeligdemokratene (CDU), som med 56,5 prosent faktisk noterte en mindre tilbakegang.

Gårsdagens seierherre var eks-kommunistene i PDS, som kom over 22 prosent og nå er det største opposisjonspartiet for 17 millioner østtyskere.

For Schröder teller heretter en eneste parole: «Hold ut». Han klynger seg til håpet om at delstatsvalgene i Schleswig-Holstein i februar og seinere på våren i Nordrhein-Westfalen skal gi det oppsvinget han trenger - at velgerne innen den tid skal forstå hans sparepolitikk.

Lykkes ikke denne strategien, er hans rødgrønne koalisjon ferdig før halve perioden er omme.

Ulvetider

Ironisk for Schröder er det at Sachsens regjeringssjef, som går under kjælenavnet «kong Kurt», er et forbilde i disse sosialdemokratiske ulvetider.

Biedenkopf flyttet østover etter Berlinmurens fall. Etter to regjeringsperioder har han skaffet seg en enestående posisjon som en østtysk landsfader. Biedenkopf har lyktes i å få mange av de 4,5 millioner innbyggerne i Tysklands sørøstlige delstat til å tro på at de kan oppnå resultater ved å brette opp ermene.

Her svikter det for Schröder. Når han sier det samme som Biedenkopf, lyder protesthylene, ikke minst blant egne partifeller og i fagbevegelsen.

Idétomhet

- Problemet er at det ikke finnes en overordnet samfunnssolidaritet blant tyskere, alle tenker bare på seg og sine organisasjoner. De som har arbeid, bryr seg ikke om de arbeidsløse. I tillegg gjør de stadige regionalvalgene det umulig for en regjering å få arbeidsro, sier Wolfgang Biermann i SPD-hovedkvarteret til Dagbladet.

Schröders store problem er at velgerne ikke oppfatter ideen med hans politikk.

- Mens Lionel Jospin og Tony Blair har verdier og tegner et bilde av morgendagens samfunn, har Schröder ikke annet å by på enn en sparepakke. Slik ironiserer det tyske nyhetsmagasinet Die Zeit over Schröder. En av utgiverne er Helmut Schmidt, SPDs forrige kansler.

Gerhard Schröder ser ett håp for å overleve ved neste korsvei:

Tyske velgere tror ifølge meningsmålingene ikke at en kristeligdemokratisk regjering ville være det spor bedre.