NEDSNØDD: Det var stans i trikketrafikken ved Birkelunden i dag. Snøen skaper problemer i trafikken. Vi anbefaler for øvrig å la sykkelen stå i dag. MMS-foto: Sindre Granly Meldalen
NEDSNØDD: Det var stans i trikketrafikken ved Birkelunden i dag. Snøen skaper problemer i trafikken. Vi anbefaler for øvrig å la sykkelen stå i dag. MMS-foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

- Alt går tregere i dag

Vi har en ekstremdag, fastslår trikkeinfosjefen. 1700 bilberginger i går, kaoset fortsetter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været for hele Norge (og resten av verden) på Dagbladet.no/vaer.
• Se oppdaterte veimeldinger på Dagbladet.no/vei.

(Dagbladet.no): Roar Teigen ved Storm Weather Center rådet folk på Østlandet om å stille vekkerklokka litt tidligere i dag, på grunn av det massive snøværet.

Det er bare å håpe at folk har hørt på ham, for snøen skaper store forsinkelser i trafikken i Østlandsområdet i morgentimene.

For å si det sånn: Måtte du måke fram bilen i dag eller gå fordi trikken ikke kom seg videre, er du ikke aleine.

- Ekstremdager

Trikkene står i perioder rett og slett fast flere steder i Oslo.

- For trikkens del er ikke snøen noe problem i utgangspunktet, men vi sliter i penseområdene, i såkalte sporkryss, sier Cato Asperud, informasjonssjef i Trikken, til Dagbladet.no.

- Vi opplever spesielt problemer der det kjøres sammen med biler, slik at snøen trykkes ned, sier Asperud.

I 06.50-tida i dag stoppet det helt opp ved trikkestoppet ved Birkelunden på Grünerløkka, som er et slikt kryss der det også kjøres biler.

- Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger om at det er steder med spesielle problemer, men det betyr vel at det gjelder de fleste steder. Dette er ekstremdager, sier Asperud.

- Alt går tregere i dag. Har bilen foran oss et problem, så påvirker det også oss. Folk må ha litt tålmodighet i dag, det er egentlig det som gjelder, sier han.

Køer
Været hadde i 08.00-tida ikke skapt noen store ulykker.

- Det eneste vi har fått inn melding om er en buss som har kjørt av veien mellom Røa og Bogstad. Det var bare sjåføren i bussen, og han er uskadet, sier Even Jørstad, operasjonsleder i Oslo-politiet, til Dagbladet.no.

Køene har ikke vært enorme på grunn av snøen.

— Vi har fått få meldinger om problemer. Det virker som trafikken på hovedveinettet går veldig bra. Det er litt kø på de vanlige stedene, men ikke noe utenom det vanlige, sier vaktoperatør Trude Lindstad ved Vegtrafikksentralen til NTB.
Fra midnatt til 08-tiden mandag morgen hadde Falck rykket ut på 261 oppdrag, og halvparten av disse var i Oslo og Akershus. Også i Østfold begynte det å komme inn mange meldinger i morgentrafikken.

Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter, som har ansvaret for bussene i Oslo og Akershus, har hittil ikke fått inn meldinger om store problemer.

DU ER IKKE ALENE: Så bilen din ut som denne i dag? Sånn kan det gå etter en virkelig snørik helg. Foto tatt ved Oslo børs. MMS-foto: Sindre Granly Meldalen
DU ER IKKE ALENE: Så bilen din ut som denne i dag? Sånn kan det gå etter en virkelig snørik helg. Foto tatt ved Oslo børs. MMS-foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

- Men det kan være steder vi ikke kan kjøre i dag, for eksempel høyereliggende områder på Romerike, rett og slett fordi det er for glatt, sier Isberg til Dagbladet.no.

NSB melder om forsinkelser på omtrent en halvtime enkelte steder.

1700 bilberginger
Store deler av østlandsområdet var i går kveld preget av et intenst snødrev, og føret var fryktelig blant annet i fylkene Buskerud, Oslo, Akershus og Øst-/Vestfold.

Det ble meldt om en rekke mindre ulykker på grunn av været, og i går opplyste Viking og Falck at de til sammen hadde reddet ca. 1700 biler over hele landet.

Det snødde også i morgentimene i Oslo i dag, men det verste snøværet har avtatt.

Og ergrer du deg for mye over problemene snøen skaper: Tenk på skiføret!

FINN FRAM SPADEN: Her er det ikke annet å gjøre enn å grave hvis en skal ut. Foto: Øistein Norum Monsen
FINN FRAM SPADEN: Her er det ikke annet å gjøre enn å grave hvis en skal ut. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer