Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alt gikk galt

Daniel Damvall (6 1/2) ligger neddopet på sofaen med en vond hånd som ser ut som en rå kjøttkake. Foreldrene hans så gutten ligge med fastklemt hånd i rullefortauet på Gardermoen i halvannen time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt gikk galt da sønnen vår skulle reddes løs, mener Daniels foreldre.

De etterlyser skjerpede rutiner rundt redningsarbeidet og bedre sikring av rullefortauene på den nye hovedflyplassen. Marerittet de fikk erfare på vei til familieferie i Tyrkia unner de ingen andre å oppleve.

- Ventetida før Daniel kom løs var helt ubeskrivelig. Jeg visste ikke om hånda hans var av eller knust. Og gutten hylte av smerter, sier Daniels mor, Liv Damvall.
Hun fikk sønnen hjem fra sykehuset i går ettermiddag, mirakuløst nok uten bruddskader i hånda. Men huden er flerret av, tre fingre er sterkt trykkskadet, og han må spise sterke smertestillende piller.

Selv sier den tapre seksåringen at han var redd da hånda ble sittende fast, og at det gjorde fryktelig vondt.

Sein redning

Både mor og far, Stein Amundsen, reagerer på at redningsmannskapet på Gardermoen kom altfor seint til ulykkesstedet fredag.

- Jeg registrerte at det tok minst 30 minutter før flyplassens eget hjelpemannskap kom. Det er skandaløst at de ikke kom innen få minutter, sier Stein, som er politibetjent i Oslo.

Foreldrene etterlyser mer synlige varselskilt ved rullefortauet og bedre nødstopp-mekanismer.
- Jeg holdt øye med Daniel som lekte ved siden av rullefortauet. Plutselig ble genseren hans dratt med rekkeverket og innover ved enden. Gutten hylte. Jeg la på sprang, tok tak i gutten, og prøvde å dra ham ut. Men hånda satt bom fast mens rullebåndet fortsatte å gå. To andre reisende fant heldigvis nødstopp-knappen, men de måtte trykke tre ganger før båndet stoppet, sier Liv.

Nå håper hun familien får booket om sydenturen, slik at de får en uke i Tyrkia sammen med besteforeldrene.

Forsinket varsling

Informasjonssjef ved Oslo Lufthavn A/S, Knut Egil Hansen, mener flyplassens eget redningsmannskap var på ulykkesstedet 15 minutter etter at de ble varslet.

- Det tok uansett for lang tid. Vi vil gjennomgå alt som skjedde, og vurdere rutinene våre. Dessuten vurderer vi bedre skilting, sier Hansen.

<B>HOVENT OG VONDT:</B> Daniel Damwall synes det var forferdelig vondt å ligge med hånda fastklemt. Men han er glad for at hånda blir bra igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!