Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Alt gikk galt

I nesten ett år visste politiet i Oslo at en gjeng hardbarkede kriminelle planla tidenes bankboks-kupp. En tysteransatt i Securitas holdt politiet løpende orientert om innbruddsplanene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men da alarmen ble utløst hos Gjensidige NOR Sparebank på Bryn i Oslo, oppdaget verken vaktselskapet eller politiet at kuppet var i gang. Derfor kunne en håndfull menn - som tilhører den såkalte Tveita-gjengen - i reineste Olsenbanden-stil spasere ut av banklokalet med verdier for flere titalls millioner kroner.

- Av hensyn til den videre etterforskning og eventuelle seinere saker ønsker politiet i Oslo ikke å kommentere Dagbladets opplysninger, sier kriminalsjef Roger Andresen.

I går kunne Dagbladet avsløre at Gjensidige NOR Sparebank var orientert på forhånd om bankboks-kuppet. Og for å sikre bankens verdier valgte ledelsen i Gjensidige NOR Sparebank å bestille en ekstra transport fra Securitas, for å flytte bankens kontantbeholdning ut av hvelvet på Bryn.

Men sparebanken varslet ikke kundene som hadde leid bankbokser. Tyvene, som politiet kjente identiteten til, kunne i ro og fred tømme bankboksene.

Alt gikk galt

Bare noen timer etter at Gjensidige NOR Sparebank hadde sikret bankens penger - like etter stengetid fredag 28. september - gikk alarmen i banken.

Fra da av sviktet alt som kunne svikte.

Vaktselskapet og sikkerhetsavdelingen i Gjensidige NOR Sparebank var også forhåndsorientert om at de måtte være ekstra på vakt. Personen som mottok alarmen, trodde alarmen hadde gått i Jernbanegata i Oslo. Han var instruert om å reagere ekstra, dersom alarmen gikk hos sparebanken på Bryn. Det vakthavende ikke hadde fått med seg, var at sparebanken på Bryn har adresse i Jernbaneveien.

Derfor ble det ikke slått full alarm. Og ikke varslet videre, slik at politiet umiddelbart kunne aksjonere.

Vekterpatruljen som rykket ut til Jernbaneveien på Bryn om kvelden fredag 28. september, sjekket banken og oppdaget ikke at noe var galt, til tross for alarmen.

Hva som egentlig skjedde da vekterne kontrollerte banken, er under politietterforskning.

Etter det Dagbladet erfarer, er politiet mer enn rimelig sikre på at innbruddstyvene da hadde gjemt seg i banklokalet.

Politiet visste alt

Den kriminelle gjengen trodde de hadde unik informasjon. Det de ikke visste, var at politiet i detalj kjente til planene.

En høyt betrodd vekter i Securitas hadde kontakt med gjengen. Det Tveita-gjengen ikke var klar over, var at vekteren spilte på to hester. Samtidig som han pleiet kontakten med de kriminelle, orienterte han flere politietterforskere på ransavsnittet om planene.

- Vi visste alt. Det eneste vi ikke var sikre på, var når Tveita-gjengen skulle slå til mot banken, bekrefter en politikilde til Dagbladet.

Tause sjefer

Kriminalsjef Roger Andresen ønsker verken å avkrefte eller bekrefte Dagbladets opplysninger.

- Politiet i Oslo vil selvfølgelig se på hele saken og hvordan vi har håndtert den. Det er altfor tidlig å slå fast at dette er en pinlig sak for politiet. Først når hele saken er vurdert, vil vi konkludere, sier kriminalsjef Roger Andresen.

Heller ikke Securitas vil kommentere saken: - Ingen kommentar, fordi det pågår en politiutredning, er det eneste administrerende direktør Morten Rønning i Securitas vil si.

<B>TAUS POLITISJEF:</B> - Av hensyn til den videre etterforskning og vårt eventuelle samarbeid med andre, ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier kriminalsjef Roger Andresen i Oslo-politiet.
Hele Norges coronakart